Ervaringswerker Kristin Simons vertelt

Een ervaringswerker is iemand die zelf ervaring heeft met cliënt zijn, daar op heeft gereflecteerd en vaardigheden heeft aangeleerd om dit op professionele wijze in te zetten. De inbreng van eigen persoonlijke ervaringen onderscheidt een ervaringswerker van een reguliere hulpverlener. Op deze wijze vormt een ervaringswerker een goede brug tussen cliënt en hulpverlener in het herstelproces. Het eigen (herstel) proces van de ervaringswerker helpt om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de cliënt. Daarnaast sluit een ervaringswerker aan binnen projecten om herstel ondersteunende zorg te implementeren. Kristin Simons vertelt graag over haar werk bij MET ggz. 

‘’Mijn naam is Kristin en ik ben 25 jaar. Na een intensief en lang traject binnen de GGZ als cliënt zijnde, volg ik momenteel een HBO studie tot ervaringsdeskundige in zorg en welzijn. Daarnaast ben ik sinds augustus werkzaam als ervaringswerker in opleiding bij MET ggz en dat doe ik met veel plezier!”

Wat vind je het leukste aan je werk als ervaringsdeskundige?

“Het allerleukste aan mijn werk als ervaringswerker vind ik het geven van herstelcursussen. De interactie binnen de groepsdynamiek spreekt me erg aan. Je ziet binnen de cursussen duidelijk de overeenkomsten en verschillen tussen mensen, maar er ontstaat altijd een unieke vorm van verbinding door de gezamenlijke raakvlakken. Dat is voor mij de magie van de herstel gerichte cursussen. Ook het meedenken in nieuwe projecten of binnen het huidig zorgaanbod behoort tot een van de leukste taken binnen mijn werkzaamheden. Hierin kan ik al mijn kennis, passie en creativiteit kwijt.”

Hoe ziet jouw werk als ervaringsdeskundige eruit?

“Naast het organiseren en uitvoeren van herstelgroepen, ben ik ook een aantal uren per week op een Beschermd Wonen locatie te vinden waarin ik vooral kijk naar wat de bewoners op dat moment nodig hebben. Dat kan een wandeling zijn met een moment tot ventilatie, maar ook een gericht onderzoek waarin we samen zoeken naar wat iemand verder helpt in het herstelproces. In de gesprekken met bewoners is het niet zo dat ik continu mijn eigen ervaring inbreng. Het gaat er om wat die bewoner op dat specifieke moment nodig heeft. Als ik het vermoeden heb dat mijn ervaring kan bijdragen of als de bewoner hier specifiek zelf om vraagt, dan gebruik ik elementen uit mijn verhaal. Het is fijn om terug te horen van cliënten dat ze het prettig vinden om ook iemand te hebben in hun herstelproces, die zelf de ervaring inbrengt en over die ervaring spreekt. Dit creëert voor de ander ruimte om zelf te praten over ervaringen en helpt bij het verminderen van een gevoel van schaamte. Zelf heb ik die aansluiting bij mijn herstelproces gemist. Dat is een van de redenen waarom ik mij daar nu als ervaringswerker voor inzet: iedereen mag er zijn, inclusief bijbehorende kwetsbaarheden én krachten. Daarnaast draag ik altijd de boodschap bij me dat je mag luisteren naar het gevoel dat je lichaam geeft, daar proberen woorden aan te geven en zo te zoeken naar de weg die bij jou past. Laat daarin never of te nimmer een ander de grens bepalen van wat mogelijk is wat betreft de mogelijkheden om te groeien en te veranderen.”

Hoe is jouw ervaring bij MET ggz als werkgever?

“Bij MET ggz kwam ik terecht in een warm team van ervaringswerkers. Ik voelde me direct gewaardeerd. We hebben onderling een fijne samenwerking waarin respect en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel staan. In mijn rol als ervaringswerker in opleiding word ik goed gecoacht. Er is meer dan voldoende tijd en ruimte voor mijn leerproces wat op een prettige manier ondersteund wordt door mijn collega’s. De vrijheid die ik vanuit mijn rol heb, en krijg vanuit METggz, zorgt ervoor dat ik mijn kennis en passie goed kwijt kan!”