Maak kennis MET Angelique Bömers, ervaringsdeskundige

Angelique Bömers is bijna 10 jaar werkzaam als ervaringswerker bij MET ggz in Roermond. In eerste instantie kwam ze als cliënt van MET ggz terecht in de cliëntenraad en werd daar voorzitter van. Gedurende 20 jaar heeft ze zich ontwikkeld binnen de organisatie, waardoor ze deze van binnen en buiten kent.

“Ik kwam al op vrij jonge leeftijd in aanraking met de ggz. In mijn tijd waren er nog geen ervaringsdeskundigen met wie je kon praten. Dat gaf mij het gevoel dat ik het anders wilde gaan doen. Op het moment dat het beter met je gaat moet het niet zijn alsof er een boek wordt dichtgeslagen dat daarna nooit meer open gaat. Ik wil juist met mensen in gesprek gaan om een stukje hoop te bieden. Met een ervaringsdeskundige praat je vaak net wat gemakkelijker, omdat die weet waar je doorheen gaat. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik dacht: “Hier wil ik iets mee gaan doen.”

Mijn werk als ervaringsdeskundige is heel breed; van individuele cliëntcontacten tot het meedenken op beleidsniveau. Ook bieden we groepstrainingen zoals WRAP, de cursus Herstellen Doe je Zelf, Werken met Eigen Ervaring en de Herstelgroep. We hebben daarnaast maandelijks overleg met betrokken huisartsenpraktijken. Je werkt veel zelfstandig, maar zoekt ook een stukje samenwerking op met collega’s.

Als ervaringsdeskundige is het belangrijk dat je goed kunt luisteren, goed aansluit bij het proces van de cliënt zonder het over te nemen en samen kijkt waar de kwaliteiten en wensen van de cliënt liggen. Het gaat er vooral om dat je met mensen in gesprek gaat en ze ondersteunt in het inzicht krijgen in het proces. Dat ze zelf bewust worden van wat ze doen en hun gedrag willen verbeteren. Door het gesprek aan te gaan en vragen te stellen geven we mensen zelf de ruimte om tot die inzichten te komen. Flexibiliteit en zelfstandigheid zijn belangrijk. Je moet nieuwsgierig en leergierig zijn en een open houding hebben.

Er liggen veel mogelijkheden als ervaringsdeskundige binnen MET ggz. Als je ambities hebt, dan is daar absoluut ruimte voor en wordt dat gestimuleerd.

Mijn hart ligt echt bij de cliënten. Daarnaast vind het voor mezelf heel belangrijk dat ik variatie heb in mijn werk. De afwisseling tussen individueel cliëntencontact,  groepsaanbod en soms een keer een overleg vind ik het prettigst. De ruime mogelijkheden vind ik fijn aan mijn werk. Ik denk graag mee over nieuwe ontwikkelingen.

MET ggz is een organisatie die door de jaren heen ontzettend is gegroeid op het gebied van ervaringsdeskundigheid en het werken vanuit de herstelgedachte. We hebben hier jarenlang in geïnvesteerd en samen aan gebouwd. Samen met nieuwe ervaringsdeskundigen willen we dit graag nog meer vormgeven. We zijn een open organisatie die samen wilt werken om iets moois neer te zetten. Momenteel zijn we hard op zoek naar nieuwe ervaringsdeskundigen omdat de vraag ernaar groot is. Zo kunnen we onze cliënten uiteindelijk nog meer bieden.

Heb je interesse om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan bij MET ggz? Neem vooral contact met ons op!”

 

 

 

angelique_bomers_met_logo.jpg