Laurens Frencken, psychiatrisch verpleegkundige

Een dagje meelopen met een medewerker van MET ggz. Zo krijgt u een goed beeld van onze manier van werken en onze visie op de geestelijke gezondheidszorg. Deze keer op pad met psychiatrisch verpleegkundige Laurens Frencken.

9.00 uur - teamoverleg

“Intensive Home Treatment is voor mensen met psychiatrische problemen die dreigen in crisis te raken. We bieden een intensieve behandeling van maximaal zes weken in hun eigen omgeving om een (dreigende) crisissituatie te voorkomen of een opnameperiode te verkorten. Door dit intensieve karakter is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van wat er bij elke cliënt speelt. Daarom hebben we elke ochtend teamoverleg met het IHT-team: twee psychiaters, een verpleegkundig specialist, een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en drie psychiatrisch verpleegkundigen.” 

10.00 uur – huisbezoek

“Een groot deel van mijn werk bestaat uit huisbezoeken. Vandaag begin ik bij een cliënt met een mogelijke licht verstandelijke beperking. Daardoor kan hij moeilijk met stress omgaan; ruzie met zijn vriendin en ziekte van zijn vader hebben hem uit balans gebracht. Om hem weer op weg te helpen, hebben we medicatie voorgeschreven. Tijdens een één-op-één gesprek bekijk ik of de huidige dosering voldoende is. Ik spreek met hem af dat we versneld een onderzoekstraject opstarten om zijn intelligentieprofiel in kaart te brengen. Zo zien we waar zijn krachten en beperkingen liggen en wat er nodig is om hem stabieler te laten functioneren.” 

11.30 uur – huisbezoek

“Vannacht heeft de politie iemand van de weg gehaald, die een einde aan zijn leven leek te willen maken. De crisisdienst is bij hem geweest en heeft hem aan ons overgedragen. Vandaag zoek ik hem op voor een intakegesprek. Na enig doorvragen blijkt dat hij niet echt suïcidaal is, maar vooral impulsief heeft gereageerd op een echtelijke ruzie . Vandaag is hij al een stuk rustiger, morgen ga ik weer bij hem kijken.” 

13.00 uur – training 2e voorwacht in crisisdienst

“Het IHT-team en de crisisdienst zijn nauw met elkaar verbonden. Het is belangrijk dat we goed kunnen inschatten of een situatie echt crisis is of niet. Daarbij kijken we ook goed naar de veiligheid voor de cliënt zelf en zijn omgeving. De verpleegkundigen van IHT gaan binnenkort zelfs deelnemen in de crisisdienst als tweede voorwacht, vandaar deze training.” 

15.00 uur – bijwerken dossiers

“Nu ik toch op kantoor ben, werk ik de dossiers van de cliënten van vanochtend bij. Zo kunnen mijn collega’s ook zien wat tijdens het contact is gebeurd en welke afspraken er zijn gemaakt. Voor de cliënt met de verstandelijke beperking regel ik direct de verwijzing voor het intelligentie-onderzoek.” 

16.30 uur – huisbezoek

“Het laatste huisbezoek. Een moeder met borderline en een verleden met middelengebruik heeft een suïcidepoging gedaan. De situatie is heel instabiel, maar gelukkig accepteert ze de hulp van het IHT-team. We moeten voorkomen dat ze verder terugvalt én ervoor zorgen dat haar minderjarige dochter er niet teveel onder lijdt. Ik druk haar op het hart dat ze haar medicijnen elke avond moet innemen en dat ze ons altijd mag bellen als ze het moeilijk heeft. Overmorgen heb ik weer een afspraak met haar om te kijken hoe het gaat.”

Portret van verslavingsarts Joyce Groenewold