Jacqueline Baetsen, preventiewerker

Een dagje meelopen met een medewerker van MET ggz. Zo krijgt u een goed beeld van onze manier van werken en onze visie op de geestelijke gezondheidszorg. Deze keer op pad met Jacqueline Baetsen, preventiewerker in Noord- en Midden-Limburg.

8.30 uur – aan de slag

“Ik begin de dag met het checken en beantwoorden van mijn mail. Vaak van in- of externe collega’s die willen weten wanneer bepaalde cursussen starten of die een adviesvraag hebben. Als preventiewerker ben je eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Ik ben geen behandelaar; mijn werk is erop gericht om psychische problemen te voorkomen of zo vroegtijdig mogelijk te (leren) signaleren. Bijvoorbeeld bij mensen met lichte psychische klachten of bij naasten van cliënten.” 

9.00 uur – KOPP-adviesgesprek

“Met een collega van het FACT-team op huisbezoek bij een gezin voor een KOPP-adviesgesprek. KOPP staat voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen. De moeder in dit gezin is psychosegevoelig en beide ouders hebben behoefte aan advies. Bijvoorbeeld over hoe ze aan de kinderen kunnen vertellen wat er met hun moeder aan de hand is. En hoe je ervoor kunt zorgen dat de kinderen zo min mogelijk belast worden met de problemen en zorgen van moeder. Samen met collega Fien Beijers, preventiewerker voor Kind en Jeugd, bereid ik het gesprek voor. Ik neem ook wat voorlichtingsmateriaal mee, zodat ik dit kan bespreken of achterlaten als dit passend is. Tijdens het gesprek breng ik met mijn FACT-collega in kaart waar het gezin behoefte aan heeft. We spreken met de ouders af dat ik een vervolggesprek met hen en de kinderen mag inplannen. Daarmee kan ik ze hopelijk een eind op weg helpen.” 

11.30 uur – voorbereiding cursus MHFA

“Terug op kantoor maak ik een kort gespreksverslag. Daarna werk ik verder aan het draaiboek voor de cursus Mental Health First Aid, die ik binnenkort ga geven met een collega-preventiewerker van Vincent van Gogh. Deze cursus is voor mensen die in hun directe omgeving in contact zijn (of komen) met mensen met psychische problemen: docenten, medewerkers van zorgteams bij gemeentes of woningcorporaties, politieagenten, maar ook burgers. We leren hen hoe ze bepaalde klachten kunnen herkennen, deze bespreekbaar kunnen maken en mensen op een respectvolle manier kunnen aanmoedigen om hulp te zoeken.” 

13.00 uur – cursus In de put, uit de put

“Na de lunch maak ik de cursusruimte klaar voor de preventieve cursus In de put, uit de put. Deze is bedoeld voor mensen met lichte stemmingsklachten, die via de huisarts, praktijkondersteuner ggz (POH-GGZ) of vanuit de basis ggz zijn verwezen. In deze cursus leren deelnemers vaardigheden om beter met hun sombere stemmingen om te gaan. Vandaag staat het onderwerp ‘denkpatronen en het effect hiervan op je stemming’ centraal.”

15.30 uur – administratie, overleg en naastenbeleid

“Na de cursus werk ik even de administratie bij. Ook overleg ik met een POH-GGZ over een aanmelding voor de preventieve cursus Omgaan met stress. Vervolgens werk ik verder aan het naastenbeleid van MET ggz. Ik verzamel en bekijk (beleids-)notities van collega’s die al aan dit thema gewerkt hebben en plan een overleg met hen om deze samen te bespreken.”

18.30 uur – training vrijwilligers Proteion

“Na een pauze stap ik in de auto omdat ik vanavond – samen met een collega van MET de wijk – een training geef aan vrijwilligers van Proteion. Deze vrijwilligers geven ondersteuning aan mensen met lichte psychiatrische problemen. Samen geven we de vrijwilligers communicatietips en handvatten wat ze kunnen doen als ze in moeilijke situaties terecht komen. Maar ook hoe ze hun cliënt kunnen helpen om zijn of haar netwerk op te bouwen of activiteiten te ondernemen. Erg leuk om te doen! Want als preventiewerker sta je niet alleen in contact met cliënten, familieleden of naastbetrokkenen. Je legt ook  veel verbindingen met collega’s en andere mensen uit het werkveld. Dat maakt het werk afwisselend en boeiend.”

Jacqueline_Baetsen_Portret.jpg

Jacqueline Baetsen met collega Fien Beijers