Op pad met Mark van Elferen, begeleider A

De functie van begeleider A is heel variërend. We begeleiden cliënten in dagdagelijkse taken waarbij ze hulp nodig hebben, zoals bijvoorbeeld koken. Daarnaast bieden we contactmomenten aan als ze het even moeilijk hebben en we verstrekken medicatie. Sommigen cliënten hebben ook fysiek hulp nodig, bijvoorbeeld bij het aantrekken van kleren. De ander is weer heel zelfstandig en gaat uiteindelijk ook weer op zichzelf wonen. Onze begeleiding is gericht op het zoveel mogelijk zelfstandig laten doen en we helpen alleen waar nodig. Zo zijn onze bewoners in staat om, als ze uiteindelijk weer op zichzelf gaan wonen, de meeste zaken ook zelfstandig weer te kunnen oppakken.

Een typische dag begint met de opstart, waarbij we samen met collega’s de rapportages doornemen van de dag ervoor en kijken of er nog bijzonderheden zijn. Om half 9 komt een groot deel van de bewoners met ons samen ontbijten. Gedurende de dag volgen er verschillende contactmomenten zoals de lunch. Tussendoor rapporteren we en verzorgen we de administratie.

Wat dit werk leuk maakt is de diversiteit; er is nooit een dag hetzelfde omdat je binnen een heel dynamische groep werkt met veel verschillende cliënten. De doelgroep is heel uiteenlopend; de jongste is een jaar of 30 en de oudste is midden 80. Elke cliënt moet ook weer anders benaderd worden. Wij begeleiden onder andere mensen met een verslavingsachtergrond of een persoonlijkheidsstoornis.  

Ik werk vooral veel samen met de begeleider B en de teamleider en waar nodig met de behandelkant; het FACT-team (Flexible Assertive Community Treatment) en het ouderenteam; daar hebben we het meeste contact mee. Als mensen dreigen te ontwrichten of het even niet goed met ze gaat, nemen we contact op met de psychiatrisch verpleegkundige of de psychiater, zodat zij ook op de hoogte zijn en eventueel langs kunnen komen om de situatie te beoordelen. Het is belangrijk om dat contact goed te onderhouden.

Zelf heb ik een mbo-4 opleiding gedaan in de richting Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening en begin in februari de hbo-opleiding Social Work, die gefaciliteerd wordt door MET ggz. Graag zou ik de forensische kant op willen en daarvoor is een hbo-opleiding wenselijk. Via MET ggz krijg ik nu die kans. Uiteindelijk zou ik graag bijvoorbeeld ambulant forensisch begeleider worden. Dankzij MET ggz krijg ik de gelegenheid om aan mijn ontwikkeling te werken.

Het is in deze functie erg belangrijk om open-minded te zijn. Je werkt met zoveel verschillende cliënten die soms ook confronterende uitspraken doen. Op zo’n momenten moet je er goed bij kunnen stilstaan dat het gaat om een cliënt met een bepaald ziektebeeld en dat er een reden voor is dat ze zo reageren. Het is ook belangrijk om je open op te stellen richting een cliënt, om ervoor te zorgen dat ze met je wíllen praten. Zonder open houding zal een cliënt snel dichtslaan en niet veel aan je vertellen.

Wat ik belangrijk vind is om het stigma achter de psychiatrische zorg te doorbreken. Je merkt dat er nog echt een stigma heerst in de buitenwereld, terwijl je in dit werk erachter komt dat dat niet terecht is. Men denkt vaak meteen dat het alleen maar heel heftig is, terwijl dat vaak helemaal niet het geval is. Het kan tenslotte iedereen overkomen.