Het herstel van Ronald

Ronald: “Na een leven vol drugs, criminaliteit en psychische problemen wilde ik een nieuwe start maken. Weg uit het criminele milieu, weg van de hulpverleners die me alleen zagen als een onbehandelbare verslaafde.

Zelfstandig wonen

Ik liet me opnemen in een kliniek en ging daarna naar een beschermde woonvorm van MET ggz. Daar kreeg ik oprechte aandacht en begeleiders die me als een gelijke behandelden. We gingen als een team aan de slag, met als doel: weer zelfstandig wonen.

Ik had nooit gedacht dat het zou lukken. Maar ik heb nu een fijne woning in een dorp en een goed contact met de buren. Mijn buurman en ik eten regelmatig samen, andere buren help ik met klusjes. Dat geeft me een goed gevoel én meer zelfvertrouwen. Toen ik mijn sleutelbeen brak, heeft mijn begeleidster me gestimuleerd om een beroep te doen op die buren. Dat vond ik moeilijk, maar ik heb het wel gedaan. Zij hebben mij fantastisch geholpen: de hond uitlaten, poetsen en met me naar het ziekenhuis gaan voor controle.”

“Dankzij deze aanpak heb ik in vijf jaar tijd meer bereikt dan in de tien jaar daarvoor.”

Ondersteuning

“Er zijn ook slechte dagen. Daar kan ik goed over praten met de begeleidster van MET ggz, die nog elke twee weken komt. Het is prettig dat ik terug kan vallen op professionele ondersteuning. Dankzij deze aanpak heb ik in vijf jaar tijd meer bereikt dan in de tien jaar daarvoor.”

Portret van Ronald