Dennis - Er is altijd hoop

Dennis (22 jaar) heeft recent meegedaan aan IN contact (begeleidingstraject MET de wijk) én met succes. Hij deelt graag zijn verhaal om anderen te inspireren om te praten over psychische problemen én om IN contact onder de aandacht te brengen. Hij is trots op waar hij nu staat.

Hoe ben je in contact gekomen met IN contact?

“Ik ben ongeveer vijf jaar onder behandeling geweest bij een psycholoog en is de diagnose depressie door een psychiater vastgesteld. Uiteindelijk was ik ver genoeg in mijn behandeling om de volgende stap te gaan zetten en weer langzaam terug te keren naar het sociale leven. Ik ben hierbij begeleid door MET de wijk, die me vooral hielpen met algemene maatschappelijke zaken zoals financiën. We kwamen echter al snel achter dat het goed voor me zou zijn als ik wat meer sociale contacten zou ontwikkelen en onderhouden. Toen kwam ik in contact met Janneke”.

 Hoe verliep de kennismaking met IN contact en Janneke?

 “Nadat ik werd doorverwezen, hebben we in eerste instantie gepraat over wat ik wilde bereiken. Ik wilde vooral leren hoe ik vrienden kon maken en hoe ik die vriendschappen kon onderhouden. Zeker mijn diagnose van autisme zette me hierbij erg aan het denken”. Bij IN contact is het belangrijk om te bepalen wat het doel van iemand zelf is, niet wat de maatschappij van iemand verwacht.

 Wat heeft het je gebracht?

”Ik had allereerst het geluk dat ik op mijn werk veel begrip vond voor mijn uitdagingen en dat ik werd ondersteunend hierin. Ik sprak met Janneke een aantal doelen af en probeerde die uit op mijn werk. Doelen zoals het vragen aan collega’s hoe hun weekend was geweest of wat zij hadden meegemaakt. En dan ook een reactie geven zoals “goh, wat interessant”, of “daar zou ik wel meer over willen weten”. Eigenlijk hele simpele dingen, de “social talk”, maar waar ik toen moeite mee had. Bij de volgende sessie met Janneke bespraken we dan hoe dit was gegaan, wat het bij me teweeg had gebracht en wat de reacties waren”. Janneke: “Vooral ook door de ontstane situatie met Corona was het lastig om andere sociale contacten te ontwikkelen. Daarom was vooral in de beginfase het werk van Dennis een belangrijke oefenplek”. Dennis: “Voor mij was het een veilige plek, waar men mij in mijn waarde liet en mij de ruimte bood om te oefenen. Het voelde vertrouwd, iets wat erg belangrijk was voor mij om te sociale contacten te durven aan te gaan”.  

 Wat voor een activiteiten kent IN contact?

“Er zijn diverse activiteiten. We gingen een keer met de groep wat drinken op een terras, maar dat was in eerste instantie wat minder voor mij. Ik let namelijk op heel veel dingen, denk over veel zaken na en dan blijf je over van alles in je hoofd bezig. We zijn ook een keer gaan bowlen en dat ging een stuk beter. De groep bowlers was kleiner, waardoor ik me meer kon richten en ik minder last had van de mensen er om heen. En regelmatig wandelen en dan kon ik meestal wel iemand vinden die ook iets met auto’s had. Uiteindelijk waren deze bijeenkomsten steeds minder belastend voor me”.

Een resultaat om trots op te zijn!

“Mijn IN contact - traject is afgesloten en met succes! Ik heb het gevoel dat ik de beslissingen die ik moet en wil nemen nu voortaan prima zelf kan maken en uitvoeren. Ik weet de weg als ik hulp nodig heb en ik vraag bijvoorbeeld mensen om me heen en op mijn werk om hulp”. Maar het allerbelangrijkste dat ik heb geleerd is dat ik meetel en dat ik een eigenheid mag hebben. Ik hoef niet te voldoen aan een beeld dat vanuit de maatschappij wordt opgelegd, maar ik ben de Dennis die ik ben en dat hebben ze dan maar te accepteren. Dat heb ik zo ervaren in het contact met Janneke, dat we gelijk zijn en dat we elkaar waarderen en respecteren. Ik durf weer vooruit te kijk en plannen te maken voor over bijvoorbeeld vijf jaar. Ik gun iedereen deze ervaring.”.

De grote hobby van Dennis: zijn auto!  

   20211221_142913_liggend.jpg

IMG-20220103-WA0001_liggend.jpg

 

 

In contact viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Het begeleidingstraject In contact is er voor iedereen die wil leren om contact te leggen met mensen in de eigen omgeving, om vriendschappen en intieme- of liefdesrelaties aan te gaan en om het contact met familie te onderhouden of te herstellen. Voor elke deelnemer wordt een traject op maat samengesteld dat maximaal twee jaar duurt. We werken met individuele begeleiding, cursussen, groepsactiviteiten en thema-avonden. Wil je meer weten of je aanmelden, zie In Contact

MET ggz is ook aangesloten bij Join us, een stichting dat zich inzet voor jongeren die eenzaam zijn. Ben jij of ken jij een jongere die zich alleen voelt? Op join-us.nl staat meer informatie.