25 nov 2019

Staatssecretaris Blokhuis brengt bezoek aan Schuttersveld in Venray

Op maandag 18 november bracht Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) onder leiding van Wonen Limburg een bezoek aan een aantal projecten in Venray en Blitterswijck, waaronder het Schuttersveld.

Hier ging hij in gesprek met maatschappelijk partners (MET ggz, Unik, Wauw speciaal voor jou!, Buro Andersom, Stichting Kapstok en gemeente) en huurders.

De staatssecretaris gaf na het bezoek aan een goed beeld te hebben gekregen van de effecten van de ambulantisering en noemt de opzet van het Schuttersveld "bijna utopisch" (bron: Wonen Limburg).

Woonconcept Schuttersveld

In het voormalig verzorgingshuis Schuttersveld is een uniek woonconcept ontwikkeld, waarbij naast regulier wonen ook diverse maatschappelijk partners hun intrek nemen. MET ggz is een van deze partners. 

Maatschappelijk partners

Naast het zelfstandig wonen in Schuttersveld op de tweede en derde verdieping, zijn er op de eerste en vierde verdieping diverse maatschappelijk partners met cliënten. Voor veel cliënten is het een opstap naar zelfstandig wonen in de wijk. 

Bijzondere woonplek

Omdat Schuttersveld een bijzondere woonplek is, moeten woningzoekenden gemotiveerd zijn om iets van deze woonplek te maken. Daarom wordt een woningzoekende gevraagd naar de reden om in Schuttersveld te willen wonen en naar wat hij kan betekenen voor de buurt. Het woongebouw blijft immers een spil in de wijk, waarvan ook omwonenden gebruik kunnen maken.

Samen investeren

Om dit unieke concept van de grond te krijgen, hebben alle partijen “buiten hun eigen grenzen” gekeken. Zo neemt Wonen Limburg een groot deel van de verbouwingskosten voor haar rekening. De maatschappelijke partners nemen een risico in hun rol als verhuurder, iets wat niet hun primaire taak is als zorgaanbieder. Gemeente Venray biedt een leegstandsvergoeding voor een aantal maatschappelijke partners die onvoldoende eigen middelen hebben om zelf in dit risico te voorzien.