Dag van de Mantelzorg: aandacht voor mantelzorgers van mensen met psychische klachten
Op 10 november 2020 is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop speciale aandacht uitgaat naar mensen die ondersteuning en zorg geven aan een naaste met gezondheidsklachten. Deze groep is aanzienlijk: een op de drie Nederlanders van 16 jaar of ouder biedt ondersteuning aan naasten.
Mantelzorgers kunnen zélf klachten ontwikkelen
Door de zorg en ondersteuning die mantelzorgers bieden, kunnen zij overbelast raken en mogelijk zélf klachten ontwikkelen. Met name naasten van mensen met psychische problemen ervaren een hoge belasting: ruim een op de tien mensen die mantelzorger is voor iemand met psychische problemen, heeft zelf een depressie of angstklachten. Daarom is aandacht en ondersteuning voor mantelzorgers belangrijk.
Oorzaken voor het ontwikkelen van klachten zijn:
- Onbekendheid met aandoening
Mantelzorgers zijn vaak onbekend met de aandoening van hun naaste of met de mogelijkheden voor hulp en ondersteuning. - Schuldgevoelens
Mantelzorgers kunnen zich medeverantwoordelijk voelen voor het ontstaan van de aandoening. - Veranderingen in gedrag en relaties
De naaste met klachten kan zich als gevolg van zijn ziekte terugtrekken of zichzelf verwaarlozen. Dat bemoeilijkt de relaties met anderen. - Stigma
Het is moeilijk om over psychische problemen te praten. Mantelzorgers in de psychiatrie staan er vaker alleen voor. Dat vergroot hun kans op overbelasting.
MET ggz ondersteunt naasten
Bij MET ggz vinden we het belangrijk om naasten van mensen met psychische problemen te ondersteunen. Hiervoor hoeft degene met klachten niet bij ons in behandeling te zijn. Ook jonge mantelzorgers kunnen bij ons terecht voor ondersteuning.
Benieuwd naar onze mogelijkheden? Bekijk dan ons aanbod voor naasten. Voor meer informatie en ervaringen van andere naasten kunt u ook terecht op naasteninkracht.nl.