12 aug 2020

Online begeleiden bij MET de wijk

Bij MET ggz zijn we altijd op zoek naar innovatieve manieren om onze cliënten beter en efficiënter te ondersteunen. Hoewel eHealth (online zorg) steeds vaker een onderdeel uitmaakt van behandeling, is de inzet van eHealth bij begeleiding relatief nieuw en uniek. Een uitdaging die we bij MET de wijk graag aangaan!

Pilot

In juni is een pilotgroep ambulante begeleiders van MET de wijk getraind in het gebruik van Minddistrict, het eHealthplatform waar we ook binnen MET behandeling gebruik van maken. Met die kennis gaan zij samen met de cliënt aan de slag, om te kijken welke online modules passend zijn binnen het begeleidingstraject en goed aansluiten bij het behalen van begeleidingsdoelen.

Zij hebben daarbij de keuze uit online dagboeken en ruim 50 modules, zoals ‘Beter slapen’, ‘Je leven op orde’, ‘Beter plannen, organiseren en concentreren’ en ‘Sociale contacten verbeteren’. Ook kan een cliënt ervoor kiezen om op elk gewenst moment te werken aan zijn gezondheid met zelfhulpmodules. Dat zijn modules die een cliënt zonder tussenkomst van zijn hulpverlener kan uitvoeren.

Bij MET de wijk is er altijd sprake van 'blended' begeleiden, een combinatie van face-to-face en online begeleiding.

"Ik hoef niet meer per se te wachten op m’n volgende afspraak om iets kwijt te kunnen of stappen te zetten."

Positieve eerste ervaringen

De eerste ervaringen met online begeleiden zijn positief. Een cliënt vertelt: “Online begeleiding is makkelijk in gebruik, omdat je de bijbehorende app gewoon op je telefoon kunt installeren. Verder is het handig dat je per sessie feedback krijgt , die je bij andere opdrachten meteen kunt inzetten.” Een andere cliënt ziet nog meer voordelen: “Met online begeleiden kan ik iets registreren op het moment dat het gebeurt. Daarnaast vind ik het fijn om zelf te kunnen bepalen wanneer ik met mijn opdrachten aan de slag ga. Ik hoef niet meer per se te wachten op m’n volgende afspraak om iets kwijt te kunnen of stappen te zetten.”

Șirin Ekinci, begeleider bij MET de wijk, voegt daaraan toe: “Er is een mooi aanbod met actuele modules die passen bij de begeleidingstrajecten van cliënten en goed aansluiten op blended begeleiden.” Ook over het gebruiksgemak is ze te spreken: “Minddistrict is handig in het gebruik en overzichtelijk. De opdrachten die een cliënt heeft gemaakt, kun je in een individueel gesprek nader bespreken.”

Evaluatie

Binnenkort worden de ervaringen van de pilotgroep en hun cliënten in kaart gebracht en geëvalueerd. Gezien de positieve ervaringen, lijkt een vervolg alleen maar een kwestie van tijd.