Actueel
3 jun 2015

Nestkast controle in Venlo door deelnemers

Maandag 18 mei zijn enkele deelnemers met begeleiders uit Venlo in dezelfde stad nestkasten gaan controleren. Hierbij hun verhaal.

Met dertien personen zijn we 18 mei nestkasten gaan controleren die door het ECO Team van Venlo centrum zijn opgehangen.

De groep bestond uit ongeveer 8 heren die te kennen hadden gegeven enig onderhoudswerk te willen doen aan nestkasten en ingezaaide bloemenweiden. Dit zou gebeuren onder leiding van de begeleiders Veronique Habets en een collega van MET ggz, in samenwerking met de heren Jan Vercoulen en Sjeng Vissers van het ECO Team en Jeu Smeets van de Venlose vogelvereniging die een adviserende rol had en tevens schrijver en fotograaf is van dit artikel.

Moest er vorig jaar nog gezocht worden naar bewoonde vogelkastjes, dit jaar durfden wij de meeste niet open te maken! In veel kastjes zitten namelijk bijna vlieg vlugge vogeltjes die bij het openmaken ervan iets te vroeg op de wieken zouden gaan en met dit koude weer een wisse dood tegemoet zouden treden. Van de tuinmannen die de afgesloten tuinen van het Hospice en Toon Hermanshuis onderhouden, hebben wij vernomen dat alle zeven kastjes bezet waren. Dat is op zich niet verwonderlijk. Want waar komen vogels beter tot paarvorming dan in zo’n groene omgeving die gekenmerkt wordt door een serene rust.

Deze vogelkastjes meegeteld, komt het totaal op een ± 60% kastjes die bewoond zijn. Sommige zijn zelfs al uitgevlogen. Toch een mooi resultaat in het tweede jaar!

Ook blijkt het centrum een aantrekkelijke plaats voor huiszwaluwen. Op verschillende plaatsen, tegen hoge gevels zijn nesten te vinden. Meestal zijn ze door de bewoners afgeschermd met een plankje eronder, om het publiek te vrijwaren van vogelpoep.

We hebben geconstateerd dat her en der kastjes hangen voor vogelsoorten die in het centrum van Venlo niet blijken voor te komen. Deze kastjes worden vervangen door kastjes die beter benut kunnen worden door soorten die wel aanwezig zijn. Een van de heren die het toekomstige onderhoud gaan doen aan deze kastjes blijkt handig te zijn met hout en gaat deze kastjes vervaardigen. Werktekeningen hiervoor krijgt hij van het team aangereikt.

Ook is het leuk te zien dat de binnenstad steeds groener wordt. De eerste blauwe regen heeft dit jaar, sinds de aanplant, voor het eerst gebloeid. Het is een kwestie van tijd voordat deze de straat is overgestoken en op vijf meter hoogte van gevel tot gevel, een groene doorgang vormt.

Het was weer een mooie morgen met een tevredenstellend resultaat. Hieronder een fotoimpressie van de ochtend.

4._nestje.png 7._zwaluwen.png 5._blauwe_regen.png