17 feb 2021

Less Depress helpt VO-scholen depressie bij jongeren te signaleren

Uit diverse onderzoeken en door signalering vanuit verschillende VO-scholen in Noord- en Midden-Limburg, blijkt dat jongeren en jongvolwassen door de coronamaatregelen – meer dan andere leeftijdsgroepen – mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst ervaren. Dat is een zorgelijk gegeven.

Veel jongeren vragen niet zelf om hulp wanneer zij kampen met sombere gevoelens. Als jongeren te lang rondlopen met deze gevoelens, kan een somberheid uitgroeien tot een depressie – met grote gevolgen voor functioneren en welzijn. 

Een depressieve jongere zit er vaak ongeïnteresseerd bij, heeft weinig energie, slechte concentratie of heeft moeite met aan het werk gaan of aan het werk blijven.

Toolkit Less Depress

Het preventieprogramma Less Depress helpt bij het ontzorgen van het voortgezet onderwijs met de Toolkit Less Depress VO. De Toolkit bevat praktische handvatten over het signaleren van depressieve gevoelens bij leerlingen.

Gratis online webinar

Op dinsdag 2 maart 2021, van 15.30 – 16.30 uur, wordt een gratis online webinar aangeboden over het signaleren van depressie bij jongeren in coronatijd. Tijdens het webinar doet u kennis op en leert u praktische tools over hoe u met jongeren het beste hierover in gesprek kunt gaan.

U kunt zich aanmelden via preventie@vvgi.nl, onder vermelding van uw naam en functie. De link voor deelname wordt na aanmelding toegestuurd.