Sociale vaardigheidstraining

In deze cursus leren kinderen niet alleen met elkaar, maar ook van elkaar. Kinderen worden door middel van verschillende rollenspellen gestimuleerd om contact te leggen met een ander kind en samen te werken. Ze leren ook door andere te observeren en stil te staan bij hun eigen gedrag.

Doel

Het primaire doel van de training is het probleemoplossend vermogen van kinderen vergroten, waardoor kinderen meer grip krijgen op hun eigen situatie, waardoor hun zelfvertrouwen en zelfwaardering kan groeien. Dit doel wordt bereikt door kinderen bewuster te maken van hun eigen specifieke wijze van reageren op situaties en door hun gedragsrepertoire te vergroten.

Voor wie is de training bedoeld?

De training is bedoeld voor kinderen uit de bovenbouw van de basisschool die problemen hebben in het contact met andere kinderen en/of geen grip hebben op de eigen sociale situatie. Bijvoorbeeld een kind dat gepest wordt of zelf pest, een kind dat geen vrienden heeft, een kind dat zich overschreeuwt of juist teveel aan volwassenen hangt. De training is zowel bedoeld voor kinderen die de sociale vaardigheden wel in huis hebben maar ze niet toepassen (om welke reden dan ook), als voor kinderen die in onvoldoende mate over deze vaardigheden beschikken.

Inhoud van de training

Hoofdbestanddelen

In de training wordt stil gestaan bij de sociale cognities (het denken over andere personen, over relaties tussen personen en over regels en afspraken tussen personen). Daarnaast wordt er door de kinderen voortdurend geoefend met sociale vaardigheden. Ook worden de kinderen gestimuleerd om stil te staan bij hun eigen wijze van reageren en wordt hun gedragsrepertoire uitgebreid.

Samenwerking met ouders en school

Ouders en leerkrachten worden bij de training betrokken, zodat het kind geholpen wordt om de pas geleerde vaardigheden, buiten de trainingsetting, toe te passen. Op deze manier worden de vaardigheden in de eigen leefomgeving van de kinderen toegepast.

Praktische informatie

Training

Aan de groep nemen gemiddeld 6 tot 10 kinderen deel. De training bestaat uit 10 bijeenkomsten voor de kinderen. Eén bijeenkomst duurt over het algemeen 1,5 uur. Daarnaast worden er 1 of 2 bijeenkomsten voor ouders en 1 bijeenkomst voor leerkrachten georganiseerd.

De sociale vaardigheidstraining wordt gegeven door 2 trainers, waarvan 1 gedragswetenschapper en 1 speltherapeut of sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Deze trainers hebben ervaring in het begeleiden van groepen en hebben kennis en ervaring in de ontwikkelingspsychologie en psycho-pathologie.

Locatie

De trainingen worden op verschillende vestigingen van MET ggz gegeven in Roermond, Weert, Venlo en Heythuysen.

Vergoeding

De sociale vaardigheidstraining wordt vergoed door de zorgverzekeraar wanneer de training gegeven wordt binnen een instelling in de geestelijke gezondheidszorg, zoals MET ggz.

Wilt u meer informatie?

Voor meer informatie kunt u terecht bij het secretariaat gespreksgroepen/cursussen van MET ggz, telefoonnummer 0475-387474.