Slaaptraining

Lekker slapen is: naar bed gaan, wegglijden in een diepe slaap en uitgerust weer wakker worden. Naar bed gaan, woelen, ieder uur van de klok zien en gebroken wakker worden is het tegenovergestelde. Bijna iedereen slaapt wel eens slecht, bijvoorbeeld voor een spannende gebeurtenis, zoals een examen.

Dat is normaal en er is dan geen sprake van een slaapprobleem. We spreken van slaapproblemen als er regelmatig problemen zijn met inslapen, doorslapen en/of de kwaliteit van de slaap ’s nachts. Deze cursus is bedoeld voor mensen die als gevolg van een andere aandoening, zoals depressie, regelmatig slecht slapen en willen leren hoe ze beter zouden kunnen slapen.

Opzet

De cursus bestaat uit 6 gestructureerde bijeenkomsten. Aan het begin van iedere bijeenkomst wordt informatie gegeven over slapen. Vervolgens worden de huiswerkopdrachten besproken. De opdrachten zijn gebaseerd op de 5 pijlers van de cursus: zelfwaarneming, informatie, ontspanning, doorbreken van inadequaat slaapgedrag en gedachten die de deelnemers wakker houden. De thema’s van de bijeenkomsten zijn als volgt:

1. Heb ik een slaapprobleem?

2. Inzicht

3. Rust en regelmaat

4. Piekeren

5. Verandering

6. En nu verder

Voorwaarden voor resultaat

Het uitgangspunt van deze cursus is dat slaapgedrag weer opnieuw aangeleerd kan worden. Wie beter wil leren slapen zal dus zelf actief aan de slag moeten met zijn eigen slaap. Er zijn 4 zogenaamde basisvoorwaarden voor resultaat:

  1. Zelfwaarneming: het krijgen van inzicht in het eigen slaapgedrag. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is een slaapdagboek.
  2. Oefenen met ander gedrag: verandering laat zich niet vooraf voorspellen. De deelnemers gaan niet alleen oefenen met ander gedrag, maar moeten ook bereid zijn om iets op een andere manier te gaan doen zonder garanties vooraf over het resultaat.
  3. Tijd investeren: veranderen van gedrag is moeilijk. Het gaat niet vanzelf en heeft tijd nodig. De deelnemers moeten zichzelf de tijd gunnen die nodig is om te veranderen.
  4. Aardig zijn voor jezelf: de deelnemers krijgen elke week opdrachten. Een opdracht klinkt als iets dat moet. Het is de bedoeling dat men de opdrachten gaandeweg de cursus gaat zien als manieren om beter voor zichzelf te zorgen, waardoor men beter gaat slapen.

Verwachtingen

Men moet niet verwachten dat men na de cursus geen slaapproblemen meer heeft. Het gaat erom dat men beter leert slapen doordat men anders met slaap omgaat. Dit betekent dat men leert wat men beter wel en beter niet kan doen om beter te slapen. Voordat men gaat beginnen is het goed om na te gaan wat men zou willen verbeteren aan hun slapen.

Voor een goed resultaat van de cursus is het van belang dat u géén slaapmedicatie gebruikt. Daarnaast is het aan te bevelen om aan de cursus deel te nemen in een periode waarin weinig bijzondere dingen gebeuren.

Meer informatie en deelname

Voor meer informatie over de cursus en of aanmelding kunt u contact opnemen met het secretariaat gespreksgroepen en cursussen, van MET ggz / PsyQ telefoon 0475-387474 of mail secretariaatgroepen@metggz.nl.