Running therapy

Hardlopen maakt niet alleen het lichaam sterker, maar zorgt ook voor een betere geestelijke gezondheid. Zo is wetenschappelijk bewezen dat deze intensieve vorm van lichaamsbeweging een effectieve methode is om een verschillende psychische klachten te lijf te gaan.

Sindsdien is hardlopen een erkende behandelmethode voor mensen met psychische klachten als een depressie en angst- en paniekklachten. MET ggz biedt deze behandeling aan onder de naam running therapy: een rustige duurloop in groepsverband onder begeleiding van een psycholoog en sociaal psychiatrisch verpleegkundige.

Voor wie?

Iedereen die geïnteresseerd is en van de huisarts mag hardlopen kan zich aanmelden.

Doelen

Door regelmatig te hardlopen, treden de volgende veranderingen op:

  • de stemming verbetert, depressieve gevoelens nemen af
  • door een aantal lichamelijke veranderingen wordt men minder gevoelig voor stress, waardoor men minder last heeft van spanningsklachten (bijvoorbeeld slaap- of concentratieproblemen, hoofdpijn of vermoeidheid)
  • men ontwikkelt meer wilskracht en gaat positiever tegen dingen aan kijken
  • men krijgt een positiever zelfbeeld, meer zelfvertrouwen en men raakt meer gemotiveerd

In eerste instantie zal de groep onder begeleiding hardlopen. Het uiteindelijke doel is echter dat iedere deelnemer leert om drie keer per week zelfstandig te gaan hardlopen om op die manier de klachten blijvend het hoofd te kunnen bieden.

Opzet

De running therapy omvat 10 weken. Elke week loopt de groep één keer onder begeleiding en twee keer zelfstandig. De loopsessies bestaan uit een warming-up, een aantal oefeningen, een loopprogramma en een cooling-down.

Praktische informatie

Voor aanvang van de therapie wordt met iedere deelnemer contact opgenomen. De running therapy vindt 1x per week plaats. De loopsessies duren anderhalf tot twee uur en vinden plaats in Roermond. De looptrainingen gaan altijd door, ongeacht de weersomstandigheden.

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Wel is het van groot belang dat de deelnemers beschikken over goede loopschoenen om blessures te voorkomen. Vrouwen dienen te beschikken over een goede sportbeha.

Meer informatie?

Misschien heeft u na het lezen hiervan nog meer vragen. Aarzel niet deze vragen te stellen. U kunt daarvoor terecht bij het secretariaat gespreksgroepen/cursussen van MET ggz, telefoon 0475-387474 of mail secretariaatgroepen@metggz.nl.