Jongvolwassenen

Je bent bezig om het 'ouderlijk nest' te verlaten. Of je bent al zelfstandig gaan wonen, alleen of met een partner. Dan blijkt ineens dat het niet zo gemakkelijk is je eigen weg te gaan. Dat je problemen hebt met de verschillende rollen die je in de maatschappij moet vervullen.

Je dreigt vast te lopen en komt er alleen niet meer uit. Deze ervaring heb jij niet alleen. Meer mensen van jouw leeftijd hebben dezelfde problemen. Hulpverleners van MET ggz kunnen je in deze moeilijke situatie helpen om je eigen weg te vinden.

Voor wie is deze cursus bedoeld?

MET ggz organiseert een reeks bijeenkomsten voor mensen tussen de 17 en 24 jaar die in een soortgelijke situatie als jij verkeren: jongeren die belemmeringen ervaren bij het zelfstandig worden, die deze willen aanpakken en die hun mogelijkheden willen leren gebruiken. Deskundige hulpverleners begeleiden de groep.

Inhoud

De thema’s identiteit, op eigen benen staan, relaties en vriendschappen en toekomst en ambitie staan centraal. Je kunt je hierbij de volgende vragen stellen:

  • Wie ben ik? Welke positie neem ik in, thuis, op het werk, bij vrienden?
  • Wat is mijn mening? Durf ik ervoor uit te komen?
  • Hoe was mijn rol in het ouderlijk gezin? Kan ik die loslaten en kan ik mijn eigen weg kiezen?
  • Hoe kom ik voor mezelf op en op welke manier presenteer ik mezelf?

Wat kun je van de bijeenkomsten verwachten?

Met leeftijdsgenoten ga je op zoek naar je eigen mogelijkheden en grenzen. Samen bespreek je de problemen die je daarbij ondervindt en zoek je naar oplossingen hiervoor. De begeleider van de groep verwacht een actieve inbreng van je. Juist door zelf mee te bepalen en mee te beïnvloeden hoe het in de groep verloopt, werk je aan jezelf. De groep geeft je hierbij steun.

Bescherming van de privacy

Jij en ook de andere deelnemers van de gespreksgroep zullen het op prijs stellen wanneer je een actieve inbreng hebt in de groep; dat je open over je ervaringen en gevoelens vertelt. Tegelij­kertijd is er de afspraak dat persoonlijke zaken binnen de beslotenheid van de groep blijven. De hulpverleners gaan ervan uit dat iedereen zich hieraan zal houden en persoonlijke uitingen als vertrouwelijke informatie respecteert.

Praktische informatie

De gespreksgroep komt wekelijks bijeen, gedurende 28 weken. Elk 4 weken wordt een nieuw thema besproken, daarna kun je steeds kiezen voor verdere deelname of afronding.

De groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers. De bijeenkomsten vinden plaats bij MET ggz in Roermond, Minister Beversstraat 3. Aan de bijeenkomsten zijn geen kosten verbonden.

Meer informatie?

Heb je nog vragen of wil je jezelf aanmelden, neem dan contact met het secretariaat gespreksgroepen/cursussen van MET ggz, telefoonnummer 0475–387474 of mail naar secretariaatgroepen@metggz.nl.