Familiespreekuur

Als iemand psychische/psychiatrische problemen heeft, kan dat ook voor zijn/haar partner, familie of andere betrokkenen erg aangrijpend zijn. Zij zullen het psychisch/psychiatrisch probleem moeten accepteren en er mee om moeten leren gaan.

Daarbij is vaak veel behoefte aan informatie over het psychische / psychiatrische probleem, de behandelmogelijkheden en de gang van zaken in de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast stellen velen het ook op prijs om advies te krijgen over de omgang met de patiënt en hoe ze hun eigen gevoelens, zorgen en vragen een plekje kunnen geven. 

Voor wie?

Partners, familieleden en andere betrokkenen kunnen - ook als hun naaste geen cliënt is bij MET ggz met hun vragen terecht bij het familiespreekuur van MET ggz. 

Inhoud en opzet van het spreekuur

Tijdens het spreekuur kunnen de betrokkenen met al hun vragen terecht bij een gezinstherapeut/sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Deze zal bekijken hoe de betrokkene het beste verder geholpen kan worden. Enkele mogelijkheden zijn:
  • voorlichting (informatie, documentatie) over ziektebeelden, psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg
  • omgangsadviezen
  • ondersteuning bij de acceptatie van het psychisch probleem
  • bij duidelijke persoonlijke problematiek zal gezocht worden naar passende hulp
  • eventueel kan verwezen worden naar een zelfhulporganisatie of een psycho-educatiecursus
Het spreekuur staat geheel los van de behandeling van de patiënt en is beperkt van 1 tot maximaal 3 gesprekken. 

Waar is het spreekuur niet voor

Tijdens het spreekuurgesprek wordt geen persoonlijke informatie verstrekt over de patiënt en zijn of haar behandeling. De gesprekken zijn niet bedoeld voor klachtenbemiddeling.

Meer informatie en/of aanmelden

Als u meer informatie wilt of een afspraak wilt maken voor dit spreekuur, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat gespreksgroepen/cursussen van MET ggz via telefoonnummer 0475–387474 of mail secretariaatgroepen@metggz.nl.