Skip to main content

Behandeling voor kinderen

Behandeling voor kinderen en tieners.

Placeholder

Voor wie?

Voor kinderen en tieners die woonachtig zijn in Midden-Limburg en die te maken hebben met psychische problemen. Daarbij gaat het niet alleen om het kind of de tiener zelf. Ook het gezin of anderen om het kind/tiener heen worden betrokken bij de behandeling.

Exclusiecriteria?

Kinderen en tieners komen niet in aanmerking voor behandeling bij MET ggz als er bij hen sprake is van een verstandelijke beperking.

Wat houdt onze behandeling in?

Wij bieden voor kinderen en tieners:

  • Monodisciplinaire behandeling.
  • Multidisciplinaire behandeling.
  • Ondersteuning in de thuissituatie.

Monodisciplinaire behandeling
Kinderen en tieners met lichte tot matige psychische problemen kunnen gebruik maken van onze monodisciplinaire behandeling. Het kan dan gaan om klachten zoals somberheid, onzekerheid, faalangst, boosheid, slaapproblemen, problemen in het contact met leeftijdsgenoten of met volwassenen.

Multidisciplinaire behandeling
Is er sprake van complexere klachten bijvoorbeeld omdat het kind erg angstig, lange tijd neerslachtig of erg druk is? Of omdat het problemen heeft in het contact met leeftijdsgenoten of volwassenen? Dan bieden wij hulp via diverse zorgprogramma’s zoals angststoornissen, depressie, autismespectrumstoornissen en ADHD.

Ondersteuning in de thuissituatie
Wanneer het kind of gezin door een psychische aandoening niet goed meer kunnen functioneren, kan ook ondersteuning in de thuissituatie plaatsvinden door een verpleegkundige of door een begeleider van het behandelteam. De hulp richt zich voornamelijk op het functioneren van het kind en het gezin en bestaat uit gesprekken thuis. Dit ter ondersteuning van de behandeling.

Daarnaast bieden wij regelmatig de oudercursus aan: Opvoeden in tijden van stress.

Hoe ziet onze behandeling eruit?

Na aanmelding volgt er eerst een telefonische afspraak waarin de behandelaar al kort ingaat op de hulpvraag en beoordeelt of deze passend is voor ons team. Hierna wordt de intake ingepland, waarin de klachten en de hulpvraag uitvoerig worden besproken. Deze informatie wordt besproken in ons multidisciplinair overleg waarbij we een passend advies formuleren. Dit advies wordt in een adviesgesprek met de ouders en het kind besproken en bij overeenstemming vastgelegd in een behandelplan.Tijdens de behandeling werken we vervolgens samen aan een oplossing. Soms kan het voorkomen dat deelname aan een groepsaanbod passender is. De behandelaar zal onze mogelijkheden op dit gebied bespreken.

E-health bij de behandeling
Digitale zorg kan onderdeel zijn van de behandeling. MET ggz heeft een aanbod digitale zorg. We maken gebruik van het online platform Minddistrict waarin door de behandelaar modules kunnen worden klaargezet, waarmee zowel het kind als de ouders thuis online ook aan de slag kunnen.

Inmiddels is er ook een welkomstmodule geïmplementeerd waarin ouders geïnformeerd worden over de werkwijze van MET ggz, enkele regels die er gelden en over de mogelijkheden van Minddistrict.

Waar bieden wij behandeling voor kinderen en tieners?

Wij bieden behandeling voor kinderen en tieners aan op onze locaties in Echt, Weert en Roermond.

Aanmelden

Via de applicatie Zorgdomein verwijst u als huisarts cliënten snel en gemakkelijk naar MET ggz. Maakt u geen gebruik van Zorgdomein, dan kunt u ons verwijsformulier gebruiken.

Bij kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen ook de gemeente of Centrum voor Jeugd en Gezin een verwijzing afgeven. Deze komt per e-mail bij ons binnen.