Voor wie?
Ben je 65 jaar of ouder en heb je psychische klachten? Ben je vergeetachtig of heb je een vorm van dementie? Dan kun je gebruik maken van onze behandeling voor ouderen. MET ggz heeft een apart team van psychologen, verpleegkundigen, rehabilitatiewerkers en artsen die erin gespecialiseerd zijn om oudere mensen met hun problemen te helpen. Je kunt met diverse klachten bij ons terecht zoals depressie, angstklachten, trauma- of geheugenklachten.
Wanneer kom je niet in aanmerking?
Je kunt niet in aanmerking komen voor behandeling wanneer er bij jou sprake is van een verslavingsprobleem dat op de voorgrond staat of van een verstandelijke beperking. Wij verwijzen je dan door naar organisaties in de regio die jou kunnen helpen.
Wat houdt onze behandeling voor ouderen in?
Het team Ouderen biedt:
- diagnostiek;
- monodisciplinaire behandeling;
- multidisciplinaire behandeling.
Diagnostiek
Na de intake is het soms nog niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is en kan het nodig zijn om diagnostiek te verrichten, bijvoorbeeld naar cognitie (geheugenklachten) of persoonlijkheid. Samen met jou maken we de afweging of dit wenselijk is.
Monodisciplinaire behandeling
Monodisciplinaire behandeling is voor mensen die lichte tot matige psychische problemen ervaren zoals stemmings-, angstklachten, klachten die te maken hebben met een vastgelopen rouwproces, milde dwanggedachten of andere psychische problemen zoals een negatief zelfbeeld, relatieproblemen, faalangst of burn out. Een monodisciplinaire behandeling duurt meestal enkele maanden tot maximaal een jaar.
Multidisciplinaire behandeling
Onze multidisciplinaire behandeling is bedoeld voor ouderen bij wie psychische problemen in de monodisciplinaire ggz nog niet zijn opgelost of bij wie de psychische problemen van complexere of ernstigere aard zijn.
Bij onze mono- en multidisciplinaire behandeling bespreekt onze hulpverlener samen met jou waar je tegen aan loopt. Als de hulpverlener in grote lijnen weet wat het probleem is, dan bespreekt hij of zij welke hulp het beste voor jou is. Dit wordt vastgelegd in een behandelplan. Hierna kan de behandeling starten.
Soms zijn gesprekken met een hulpverlener voldoende. Het kan ook zinvol zijn meer grip te krijgen op het leven door (groeps)gesprekken te voeren met andere mensen met dezelfde problematiek. Bij bepaalde problemen is lichamelijk onderzoek nodig of bieden medicijnen uitkomst. De hulpverlener bekijkt samen met jou welke vormen van hulp (thuiszorg, dagbehandeling of opname) zinvol kunnen zijn. Samen bekijken we ook wat nog wel kan, afgestemd op jouw behoeften en vragen en die van jouw naasten.
Daarnaast hebben we een aanbod digitale zorg voor ouderen. Via online modules en een digitaal dagboek kun je 24 uur per dag aan jouw herstel werken.
Binnen ons zorgcluster Ouderen hebben wij een bereikbaarheidsdienst tijdens kantoortijden voor verwijzers en cliënten in zorg. Je kunt hiervoor bellen met de receptie in Roermond of Maastricht.
Waar bieden wij behandeling voor ouderen?
Wij bieden behandeling voor ouderen op onze kantoren in Roermond, Leudal, Echt en Maastricht of bij jou thuis. Ons aanbod in Midden-Limburg kan verschillen van ons aanbod in Zuid-Limburg. Zo bieden wij in Midden-Limburg ook aanbod voor jouw naasten. Een van de mogelijkheden is het volgen van TANDEM: een mindfulness training voor mensen met dementie en hun partners. Er is ook een maandelijkse gespreksgroep voor de kinderen van jonge mensen met dementie.
Aanmelden
Een verwijzing voor onze behandeling kun je krijgen via de huisarts of een andere specialist die daartoe bevoegd is. Als je een verwijzing krijgt toegekend, dan stuurt de verwijzer deze aan ons door. Je ontvangt vervolgens per post een schriftelijke uitnodiging van ons voor een afspraak.