Skip to main content
Lees voor

Investeren in samenwerking

Placeholder

MET elkaar

Samenwerking zit in het hart van alles wat we doen. In de ggz staan we voor complexe opgaven die we niet alleen kunnen oplossen. De behoeften van cliënten vragen om een integrale aanpak, waarin zorgorganisaties, gemeenten, professionals, ervaringsdeskundigen én naasten hun krachten bundelen.

Door samen te werken, verbinden we kennis, ervaring en perspectieven. We vullen elkaar aan, versterken elkaars rol en maken sneller de juiste hulp beschikbaar. Zo ontstaat een netwerk van zorg en ondersteuning waarin de mens centraal staat.

Of het nu gaat om suïcidepreventie, crisiszorg, inclusie, innovatie of arbeidsmarktuitdagingen: echte vooruitgang boeken we alleen als we het samen doen. Want alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder. Veel verder.

HIeronder een greep uit onze samenwerking in 2024? Meer weten over onze samenwerkingen?

Samen voor suïcidepreventie

Regionale Alliantie Zelfmoordpreventie Noord- en Midden-Limburg
Begin 2024 is de Regionale Alliantie Zelfmoordpreventie Noord- en Midden-Limburg officieel van start gegaan. Gemeenten, professionele zorgverleners én vrijwilligersorganisaties bundelen hierin hun krachten om het aantal suïcides in de regio terug te dringen. Inmiddels zijn al 40 organisaties aangesloten, waaronder het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Samen werken we aan bewustwording en verbinding.

Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg: een voorbeeld in actie
In 2024 bezocht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg, waarvan MET ggz partner en projectleider is. De Inspectie was vol lof: “Een netwerk dat niet alleen praat, maar vooral dóet.”

Het netwerk is breed, daadkrachtig en gericht op duurzame impact. Er zijn inmiddels vele ambassadeurs opgeleid binnen deelnemende organisaties. Zij houden het thema levend en zorgen dat suïcidepreventie blijvend op de agenda staat. Een welverdiende pluim voor iedereen die hieraan bijdraagt.

24/7 bereikbaar bij crisis

Sinds april 2024 is er één nieuw, regionaal telefoonnummer voor verwijzers met psychiatrische crisisvragen (18+) in Noord- en Midden-Limburg. Dit nummer, een samenwerking tussen MET ggz en Vincent van Gogh, is 24/7 bereikbaar.

Verwijzers krijgen direct een ggz-professional aan de lijn die de ernst van de situatie inschat en beoordeelt welke hulp nodig is. Zo zorgen we samen voor snelle, passende ondersteuning én efficiënt gebruik van zorgmiddelen.

Regionale netwerken mentale gezondheid

Afgelopen jaar leverden we een actieve bijdrage aan de transformatieplannen Mentale Gezondheid. Het Mentale Gezondheidsnetwerk speelt hierin een belangrijke rol. Het plan voor Zuid-Limburg is inmiddels goedgekeurd door VGZ en CZ. Voor Noord- en Midden-Limburg verwachten we binnenkort groen licht. Hiermee maken we samen de stap naar een vernieuwde ggz.

Gekoppeld hieraan hebben we in Zuid-Limburg samen met partners het Uniform Instroommodel geïmplementeerd. Hieraan gekoppeld zijn we gestart met verkennende gesprekken: een brede intake samen met cliënt, sociaal domein en (waar mogelijk) ervaringsdeskundigen. Ook in zes gemeenten in Noord- en Midden-Limburg zijn we samen met partners met deze gesprekken gestart – een waardevolle ervaring voor de toekomst.

Wil je weten wat de verkennende gesprekken tot nu toe opleveren? Dominique Gielen, gz-psycholoog bij MET ggz legt dit uit samen Samantha Van Klaveren van Vincent van Gogh.

'Hulpvragers krijgen sneller de juiste hulp, professionals ervaren meer werkplezier door de bredere blik, en huisartsen weten ons beter te vinden.'

Samen sterk voor een gezonde arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt in de zorg staat onder druk. Om ook in de toekomst goede en stabiele zorg te kunnen bieden, is samenwerking essentieel. Daarom werkt MET ggz samen met partners als Lionarons, Mondriaan, Rooyse Wissel, Vincent van Gogh, Zuyderland en Phitaal aan het terugdringen van schijnzelfstandigheid onder zzp’ers.

Wij waarderen de inzet en flexibiliteit van zzp’ers in onze sector. Tegelijkertijd geloven we in structurele oplossingen die zorgen voor continuïteit, kwaliteit én werkzekerheid. Daarom bieden we zelfstandige zorgprofessionals waar mogelijk een vast dienstverband aan. Zo bouwen we samen aan een stabiele werkomgeving én blijven we betrouwbare zorg leveren aan onze cliënten.

Regionaal Samenwerkingsverband opleiden GZ psycholoog

MET ggz is regiehouder van het Regionale Samenwerkingsverband (RSV) waarin we samen met Laurentius Ziekenhuis Roermond, Daelzicht, Adelante en Care4Kidz de GZ psycholoog opleiden volgens de nieuwe landelijke ontwikkelingen. Na een periode van elkaar leren kennen en samen bouwen hebben we in januari de eerste opleidelingen kunnen verwelkomen.

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en staat ons RSV stevig. Tijd om onze samenwerking verder te bekrachtigen en dit uit te dragen naar onze medewerkers en opleidelingen. In de afgelopen periode hebben we daarom met elkaar nagedacht over een naam voor ons RSV. Onze gezamenlijke keuze is gevallen op Florere dat symbool staat voor ontwikkeling en groei.

Voor een inclusief Limburg

MET ggz is sinds vorig jaar aangesloten bij Limburg Openhartig, een initiatief van 14 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg dat zich inzet voor openheid over mentale gezondheid. Want meedoen is niet voor iedereen vanzelfsprekend – zeker niet als je psychische klachten hebt.

Wij zetten ons in voor een Limburg waarin iedereen gezien, gehoord en gewaardeerd wordt. Open, eerlijk en inclusief.

Onze collega Angelique van den Beld, vrijwilliger binnen de Herstelacademie Venlo, vertelt hoe openheid haar heeft geholpen. 

Spreken is zilver, het zwijgen doorbreken is goud: ‘open gesprekken met lotgenoten hebben me erg geholpen.’

De ggz van morgen bouwen we samen

In 2024 zijn we gestart met het uitzetten van onze koers voor de toekomst. Dit doen we niet alleen – maar samen. Tijdens lunchsessies in mei en juni deelden medewerkers hun ideeën over onze nieuwe leidende principes. In juli gingen we met meer dan 40 partners – van gemeenten tot zorgverzekeraars – in gesprek over thema’s die onze sector bepalen: samenwerking, technologie, arbeidsmarkt.

Deze gesprekken waren niet alleen inspirerend, maar ook verbindend. Want alleen samen kunnen we de ggz van morgen vormgeven.

1 jaar Safehouse: samen bouwen aan herstel

Op 26 januari 2024 vierden we het éénjarig bestaan van het Safehouse – een veilige plek voor mensen in herstel van een verslaving. Een volledig nieuw concept binnen MET ggz, opgezet met een klein, maar ontzettend toegewijd team.

De eerste bewoners zijn inmiddels al een jaar clean. Daar zijn we ongelofelijk trots op. In samenwerking met Confidence Twende, de gemeenten én dagbestedingspartner KanDoen, bouwen we verder aan hoopvolle toekomstperspectieven.