Werken en een opleiding volgen bij MET ggz

Goede zorg begint met gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers. Daarom biedt MET ggz veel mogelijkheden voor medewerkers om zich continu te blijven ontwikkelen. Met opleidingsplekken bijvoorbeeld: werken bij MET ggz en tegelijk een opleiding volgen. Glenda Classen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige in opleiding, en haar werkbegeleidster Marij Hannen vertellen erover.

Na het behalen van haar diploma mbo-Verpleegkunde ging Glenda Classen direct aan de slag in de geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Na een jaar kwam ze als algemeen psychiatrisch verpleegkundige (APV) terecht bij team Ouderenzorg van MET ggz. En daar is ze nog steeds heel blij mee. Glenda: “Het is een ontzettend leuk team, het werk is heel gevarieerd en MET ggz is een fijne werkgever. Er zijn ook veel doorgroeimogelijkheden.” De kans om door te groeien, kwam sneller dan verwacht. Glenda: “Ik had wel de ambitie om te gaan werken als sociaalpsychiatrisch verpleegkundige (SPV) en dus de bijbehorende post-hbo-opleiding te volgen. Maar ik wilde eerst wat werkervaring opdoen. Al na een jaar kreeg ik de vraag of ik de SPV-opleiding via MET ggz wilde doen. Er was namelijk een plekje vrijgekomen. Ik zou dan direct in de functie van SPV’er aan de slag gaan en één dag in de week naar school gaan. Daar hoefde ik natuurlijk geen moment over te twijfelen!”

Werken en leren

Na een succesvol assessment – nodig omdat ze nog geen hbo-diploma had – ging Glenda van start. “Dat was in het begin heel pittig”, vertelt ze. “Je krijgt een nieuwe positie in het team, nieuwe verantwoordelijkheden én moet opeens weer naar school en studeren. Bij MET ggz is het bovendien zo geregeld dat je als SPV in opleiding na een maand meedraait in de crisisdienst. Kortom, er kwam heel veel op me af. Het heeft echt wel even geduurd voordat ik mijn draai had gevonden. Vooral de crisisdienst vond ik heftig, omdat je meteen met complexe situaties te maken krijgt en hier voelde ik mij onzeker over.”

“In het begin dacht ik soms ‘waar ben ik aan begonnen’, maar nu ben ik blij dat ik de sprong heb gewaagd."

Werkbegeleider en collega

Toch heeft ze er geen moment spijt van gehad. “Het is zwaar, maar gelukkig kan ik rekenen op goede ondersteuning vanuit het team. En al helemaal van Marij, die als teamgenote en SPV’er de taak van werkbegeleider op zich neemt. Marij legt uit wat dat inhoudt: “Als werkbegeleider coach ik Glenda in haar nieuwe functie en bij het proces dat ze doorloopt voor haar opleiding. Ik houd in de gaten wat in de opleiding van haar wordt verwacht, maar ook dat ze de ‘taal’ van haar beroepsgroep leert spreken. Vanuit haar mbo-opleiding heeft ze al de nodige praktische, creatieve en empathische vaardigheden ontwikkeld. Als SPV werk je met complexe casuïstieken, waarbij je zelfstandig beslissingen moet nemen. Je hebt dus een analytisch denkniveau nodig en moet kritisch kunnen kijken naar praktijksituaties. Dat probeer ik bij Glenda te stimuleren door haar feedback te geven en te coachen in haar werk, maar ook door mee te kijken naar de opdrachten die ze maakt.”

Competenties in huis

En dat gaat goed, aldus Marij. “Glenda doet het uitstekend. In korte tijd heeft ze een enorme groei doorgemaakt. Ze laat zien dat ze dit niveau aankan, dat ze de competenties in huis heeft om uit te groeien tot een goede SPV. Daar zijn we heel blij mee, want de SPV-functie is heel belangrijk voor MET ggz.” Glenda zelf is ook tevreden: “In het begin dacht ik soms ‘waar ben ik aan begonnen’, maar nu ben ik blij dat ik de sprong heb gewaagd. De opleiding heeft me echt verrijkt, zowel professioneel als persoonlijk. Het werken als SPV is ontzettend uitdagend en dynamisch. Ook de crisisdienst vind ik inmiddels heel leuk. En Marij als werkbegeleider is een topper. Ik kan altijd bij haar terecht als ik vragen heb of ergens vastloop. Het is zo fijn om in je eigen organisatie te leren van ervaren collega’s. In oktober hoop ik de opleiding af te ronden. Die anderhalf jaar zijn echt omgevlogen. Ik ben MET ggz dankbaar voor de kans die ik heb gekregen!”

Portretfoto van Marij Hannen en Glenda Classen

Marij Hannen en Glenda Classen