Op pad met Richard Niessen, coördinator ervaringsdeskundigheid en herstelacademie

Dit artikel verscheen in editie 1 van MET, 2020.

Een dagje meelopen met een medewerker van MET ggz. Zo krijgt u een goed beeld van onze manier van werken en onze visie op de geestelijke gezondheidszorg. Deze keer op pad met Richard Niessen, coördinator ervaringsdeskundigheid en herstelacademie.

7.15 uur – start werkdag

“Ik begin mijn werkdag graag vroeg. Het is mijn taak om alles rondom de inzet van ervaringswerk en herstelondersteunende zorg te coördineren. Ervaringsdeskundigheid wordt steeds belangrijker in de zorg. Het uitgangspunt is daarbij niet de diagnose, maar hoe je zelf weer de regie over je leven kunt pakken. Door ervaringswerkers in te zetten, kunnen cliënten praten met iemand die deze worsteling ook heeft meegemaakt. Dat maakt de zorg laagdrempeliger en meer gericht op herstel. Samen met beleidsmedewerkers en managers werk ik aan een plan om de rol en positie van de ervaringswerkers goed op de kaart te zetten.”

9.00 uur – overleg met ervaringswerkers

“Ik ondersteun en coach de twaalf ervaringswerkers bij hun werk. Zij geven onder andere trainingen, zoals ‘herstellen doe je zelf ’ en ‘WRAP’ (wellness recovery action plan). Daarnaast zijn ze betrokken bij de behandeling en begeleiding van cliënten. Regelmatig komen we bij elkaar voor intervisie, om te bespreken waar zij tegenaan lopen en om van elkaar te leren. Op dit moment werken we aan een nieuwe training: het Digitaal Herstelverhaal. Als cliënten woorden kunnen geven aan hun problemen en gevoelens, bevordert dit het herstel. Het gaat om een bestaande online training, die wij omzetten in fysieke bijeenkomsten, waarin we cliënten leren om zelf hun herstelverhaal te schrijven. Een heel mooi concept! Een aantal collega’s hebben de training uitgewerkt. Vandaag gaan we hem zelf uittesten, we werken dus zelf de schrijfopdrachten uit.”

"Het draait om denken mét de cliënt in plaats van denken óver de cliënt"

12.00 uur – voorlichting in team

“Ervaringsdeskundigheid wordt steeds vaker ingezet binnen MET ggz. Ik geef regelmatig voorlichting bij teams van MET ggz over de toegevoegde waarde van de inzet van ervaringswerker en welke rol zij kunnen spelen in het herstel van cliënten. Vandaag doe ik dat bij team Persoonlijkheid.”

14.00 uur – overleg herstelacademie

“Binnen MET ggz werken we aan het opzetten van een herstelacademie: een fysieke plek waar we trainingen, workshops en peer-to-peer contact verzorgen voor mensen die de regie op hun leven kwijt (dreigen te) raken. De herstelacademie moet toegankelijk zijn voor iedereen die ergens tegenaan loopt, maar ook voor professionals van allerlei organisaties die meer willen weten over herstelondersteunende zorg. Daarover heb ik overleg met de gemeente Roermond, die het project steunt. We bespreken hoe we de herstelacademie voor heel Midden-Limburg kunnen inzetten, in samenwerking met andere ketenpartners.”​​​​​​​

15.30 uur – POD-gesprek

“In mijn coördinerende rol heb ik niet meer zoveel contact met cliënten, maar soms sluit ik wel aan bij een POD-traject. Bij POD, ofwel Peer Open Dialogue, ligt de regie grotendeels in handen van de cliënt. Het draait om denken mét de cliënt in plaats van denken óver de cliënt. POD wordt vooral ingezet voor mensen in crisis. Tijdens gesprekken zijn de behandelaar, een ervaringswerker, de cliënt en een of meer mensen uit zijn netwerk aanwezig. In dit geval gaat het om een cliënt en haar partner. Ze hebben beiden in het verleden psychische klachten gehad, wat in de relatie nog wel eens wil botsen. De vrouw is onlangs een tijdje opgenomen geweest, maar na thuiskomst ging het niet echt beter. Daarom zijn we gestart met POD. Tijdens de gesprekken helpen we hen om woorden en betekenis te geven aan de situatie en aan hun gevoelens. Als gesprekspartners reflecteren we vooral op wat ze zelf vertellen. Daardoor zijn ze zich meer bewust geworden van hun eigen proces en hoe ze op elkaar reageren. Dit is inmiddels het vierde gesprek met dit echtpaar en je ziet echt dat ze naar elkaar zijn toegegroeid, waardoor het psychisch ook beter met hen gaat. Heel mooi.”​​​​​​​

Portretfoto van Richard Niessen. Hij leunt lichtelijk met z'n schouder tegen een metalen golfplaat-wand en heeft een agenda met uitstekende notities in z'n rechterhand.

Onze medewerkers bieden je een kijkje in hun dagelijks werk.