Op pad met Joyce Groenewold, verslavingsarts

Dit artikel verscheen in de zomereditie van MET, 2019.

Een dagje meelopen met een medewerker van MET ggz. Zo krijgt u een goed beeld van onze manier van werken en onze visie op de geestelijke gezondheidszorg. Deze keer op pad met verslavingsarts Joyce Groenewold.

 8.30 uur – start werkdag

“Ik start de dag met het bekijken van de afspraken die vandaag op de planning staan. Als verslavingsarts zit ik eigenlijk tussen de huisarts en psychiater in. Mensen komen bij mij met verschillende soorten verslavingen: alcohol, drugs, pijnstillers, maar ook bijvoorbeeld gamen of seks. Ik help ze met stoppen of verminderen of probeer ze te motiveren om dit te doen, ik bekijk met ze hoe ze bijkomende lichamelijke problemen beperken en bied ondersteuning, soms via medicatie, om terugval te voorkomen.”

 9.00 uur – cliënt met cannabisgebruik

“De eerste cliënt is een jongen die al bij PsyQ in behandeling is voor depressieve klachten en agressief gedrag. Daar bleek dat hij dagelijks cannabis gebruikt. Daarop heeft zijn behandelaar gevraagd of ik bij een gesprek wilde aansluiten. Tijdens dat gesprek heb ik hem uitgelegd dat het middelengebruik zijn klachten niet vermindert, maar juist in stand houdt of zelfs verergert. Dat heeft hem wakker geschud. Vandaag komt hij voor het eerst alleen bij mij en vertelt hij dat hij zijn cannabisgebruik al flink heeft verminderd. De komende tijd zal ik hem nog een paar keer zien om te kijken hoe het met hem gaat.”

 10.00 uur – multidisciplinair overleg

“Regelmatig zit ik met diverse multidisciplinaire teams aan tafel om casussen te bespreken waar middelengebruik in het spel is. Ik kijk er toch met een iets andere blik naar en kan advies geven over hoe te handelen. Vandaag is dit het FACT-team. We bespreken een begeleid wonen-cliënt die veel alcohol gebruikt en zijn medebewoners tot last is. We kijken hoe we de overlast kunnen beperken, bijvoorbeeld met medicatie. Deze zuchtremmende medicatie zorgt ervoor dat hij misselijk wordt zodra hij alcohol drinkt; een stok achter de deur om het alcoholgebruik flink te minderen.”

 11.30 uur – kleine uitglijders

“Mijn tweede cliënt is een man die gestopt is met drinken, maar regelmatig, vooral aan het einde van de week, uitglijders heeft. Ik kijk met hem wat daar de oorzaak van is. Bij mensen met een verslaving treedt een verandering in de hersenen op. Daardoor zijn de kleinste dingen, bijvoorbeeld stress of een bierdopje op de grond, al een trigger om zucht op te wekken. Het is belangrijk dat cliënten zich daar bewust van zijn, zodat ze adequaat kunnen handelen in zo’n situatie. In dit geval geef ik de man het advies om dan een vertrouwd persoon op te bellen of een stukje te wandelen. Hij neemt mijn adviezen ter harte. Volgende week kijken we of het lukt.”

 13.00 uur – afbouwschema

“Na de lunchpauze spreek ik een dame van middelbare leeftijd. Ook zij kampt met een alcoholverslaving, maar is heel gemotiveerd om te stoppen. Ze kan daarbij rekenen op de steun van haar man. Ze zit nu in laatste fase van het afbouwschema. Het gaat zo goed, dat ze binnenkort bij MET ggz kan starten met cognitieve gedragstherapie in groepsverband voor mensen met middelengebruik. Na dit gesprek heb ik een kort overleg met een psychiater om de medicatie van een cliënt goed af te stemmen.”

 14.30 uur – gameverslaving

“Een jongen met een gameverslaving komt zijn afspraken niet na. Hij vindt allerlei manieren om toch te kunnen gamen. Een klinische opname lijkt mij op dit moment de beste oplossing. Daar staat hij voor open. Helaas is het niet makkelijk een goede plek voor hem te vinden. Binnenkort start een nieuwe organisatie voor mensen met dit soort problemen, wellicht kunnen zij hem helpen.”

 15.30 uur – huisbezoek

“De laatste afspraak van vandaag is een huisbezoek aan een oudere man met chronische pijn na een rugoperatie. Hij heeft geen vervoer naar Roermond, daarom ga ik naar hem toe. Hij gebruikt pijnstillers die verslavend zijn. Doordat hij deze al langere tijd gebruikt, werken ze niet meer goed. Daarom kijk ik met hem of een alternatieve pijnstiller hem kan helpen. Deze is helaas ook verslavend, maar werkt hopelijk wel beter. Hij stemt in met de overstap, over een paar weken ga ik kijken hoe het met hem gaat.” 

Portret van verslavingsarts Joyce Groenewold

Onze medewerkers bieden je een kijkje in hun dagelijks werk.