Interview Maddy Duijzings (psychiater Fact Echt) en cliënt FACT Elisabeth

Sinds 17 jaar is Elisabeth in behandeling bij FACT Echt. Haar (regie)behandelaar is psychiater Maddy Duijzings. Samen blikken zij terug op de behandeling.

Nadat Elisabeth was opgenomen op de psychiatrische afdeling van het Laurentius Ziekenhuis is zij in behandeling gekomen bij  MET ggz. Elisabeth heeft in een relatief korte periode een aantal dierbaren verloren waardoor zij psychisch in de knel raakte.

FACT staat voor Flexibele Assertive Community Treatment. FACT is een methode die is overgenomen uit Amerika, waarbij er zorg, behandeling en ondersteuning  geboden wordt aan cliënten met ernstige psychiatrische problematiek die ook complexe maatschappelijke problemen ervaren. FACT Echt streeft ernaar mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA) zo goed mogelijk te ondersteunen in hun proces naar herstel door op een actieve, intensieve en flexibele wijze in te spelen op maat van de uiteenlopende zorgvragen. Op die manier kunnen ingrijpende maatregelen, zoals bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, vaak of vermeden worden of minder langdurig zijn, waardoor de cliënt zo veel mogelijk de regie over het leven kan behouden.

Binnen het FACT team werken (sociaal/algemeen) psychiatrisch verpleegkundigen, verpleegkundige specialist, rehabilitatiewerker, psychologen, ervaringsdeskundige, basisartsen en psychiater in een multidisciplinair team samen.

FACT Echt valt binnen MET ggz onder integrale zorg waarvan ook FACT Roermond, FACT Leudal en team MCZ ( Multi Complexe Zorg, Roermond) onderdeel  zijn.

"Zo kort als het kan, zo lang als nodig is"

Elisabeth: ’Ik ben Maddy dankbaar dat zij mij handvatten heeft gegeven (en nog steeds tips geeft) hoe ik ermee om kan gaan wanneer ik bijvoorbeeld een aanval op voel komen of wanneer ik mijn grens bereik in wat ik aan kan. Zij heeft mij geleerd dat ik nu niet alleen hulp hoef te vragen aan MET ggz maar dat ik ook mijn broer om hulp mag vragen.

Ik voel mij minder gespannen nu dat ik in de Wlz (Wet langdurige zorg) zit, dankzij Maddy.  Voorheen was ik telkens weer bang dat ik geen zorg meer zou kunnen krijgen ( vanuit de gemeente)  en ik kan niet zonder’.

Begeleiding ( MET de wijk, begeleidingstak van MET ggz ) die thuis Elisabeth komt, helpt met bijvoorbeeld het structureren van administratie, het telefoneren met instanties of het maken een wandeling met haar met als doel in gesprek te zoeken naar meer activiteiten die haar helpen.  Elisabeth: ‘Eerder had ik iemand met wie ik een mindere klik had. Dat voelde niet prettig. Nadat ik dat had aangegeven is er iemand anders gekomen en daar kan ik mij veel beter bij uiten. Diegene ziet al bij binnenkomst hoe het met mij gaat. Die klik is heel belangrijk om je helemaal open te durven stellen. Ook bij Maddy heb ik dat gevoel’.

Maddy: ‘Het unieke aan FACT is dat wij outreachend (het herstellen en versterken van de verbinding tussen burgers en samenleving) en flexibel werken, waardoor de zorg direct kan worden opgeschaald indien nodig’. ‘Daarnaast zijn de lijntjes tussen begeleiding en behandeling zeer kort. Begeleiding evenals behandeling kan thuis bijvoorbeeld van 2 keer per week naar dagelijks worden opgeschaald’.

Elisabeth:’ De luistertelefoon is voor mij heel belangrijk. Ik kan bellen wanneer ik wil en mijn verhaal wordt gehoord. Als zij tijdens het gesprek aan mij merken dat ik op dat moment echt hulp nodig heb, dan geven zij aan dat ik de crisisdienst kan bellen. Een gesprek met iemand van de crisisdienst kan op dat moment zo helpend zijn dat ik na een half uur weer rustig ben. Dat iemand je echt hoort is dan heel fijn’.

‘Om structuur aan mijn leven te geven ga ik naar de zorgboerderij. Samen met anderen daar zijn voelt goed. Ik ga er drie dagen per week naartoe. Op de andere dagen kan ik dan bijvoorbeeld afspraken inplannen met begeleiding thuis of de psychiatrisch verpleegkundige. Op de zorgboerderij leer ik ook waar mijn grenzen liggen. Ik ben geneigd anderen soms zodanig te helpen dat ik mijn eigen grenzen overschrijd en dat ik soms zelfs een aanval krijg. Daar leer ik dan weer van. En gelukkig weten de mensen van de zorgboerderij precies hoe ze moeten handelen in zo’n situatie. Het voelt veilig en vertrouwd daar.’

Ondanks dat Elisabeth zelf hulp nodig heeft is zij toch in staat liefdevolle zorg te bieden aan twee familieleden met een beperking. Haar gezonde kant maakt dit mogelijk en geeft haar voldoende kracht dit te kunnen doen. Elisabeth:’ Ik ga zelfs met hen op vakantie’.

De behandeling in FACT Echt richt zich op het bereiken van een optimaal evenwicht in de klachten en tegelijkertijd op het opbouwen van een zinvol bestaan. De behandeling in FACT Echt is dus integraal en richt zich op meerdere levensgebieden. Maddy: ’Naast de zieke kant van de persoon te helpen, proberen we ook de gezonde kant te versterken en zorgen dat mensen (weer) vreugde gaan ervaren in hun  leven ’.

foto_FACT_Maddy_Duijzings_en_client.jpg