Maak kennis MET Danielle Giesbertz, begeleider a bij wijkteam Roermond

Danielle Giesbertz werkt inmiddels twee jaar bij MET ggz als begeleider a. Na een opleiding verpleegkunde heeft ze de opleiding Social Work afgerond. Via een bekende hoorde ze over de mogelijkheden bij MET ggz en besloot te solliciteren.

“Mijn interesse lag altijd al wel in de psychiatrie. Via een bekende ben ik in contact gekomen met een teamleider van MET de wijk. Zij vertelde dat er naast het werk als begeleider a ook opleidings- en doorgroeimogelijkheden zijn binnen MET ggz. Dat heeft mij ertoe bewogen om te solliciteren. Inmiddels werk ik twee jaar naar alle tevredenheid in wijkteam Roermond.

“De combinatie van ervaren collega’s en degenen die net van school komen maakt het werk prettig en leerzaam.”

 Samenwerken met leuke collega’s vind ik belangrijk, dat zorgt voor meer werkplezier. Ook het begeleiden van stagiaires draagt daaraan bij. Binnen ons team is er gelukkig de veiligheid en ruimte om problemen te bespreken waar je tegenaan loopt.

We hebben regelmatig overleg met collega’s. Een keer per maand hebben we wijkteam overleg. Onderwerpen die besproken worden zijn onder andere vernieuwingen in de organisatie, zoals robotica, dingen waar je tegenaan loopt op de werkvloer, meldingen waar iets mee gedaan moet worden of hoe we privacy kunnen waarborgen op de werkvloer.

Daarnaast hebben we intervisie, waarin we echt kijken naar dingen waar we zelf tegenaan lopen. Wat als je je onzeker voelt over een bepaalde keuze die je hebt gemaakt? Je moet je kwetsbaar op durven te stellen en je veilig voelen in het team. Dat kan bij ons gelukkig!

Ik heb ook regelmatig contact met andere partijen, zowel binnen als buiten MET ggz. Zo heb ik intern contact met behandelaren van cliënten. Sommige cliënten willen hetgeen zij met hun behandelaar bespreken en hetgeen ze met mij delen gescheiden houden. Anderen vinden het wel prettig dat een behandelaar mij verteld wat er is besproken. Als ik merk dat het met een cliënt niet goed gaat dan kaart ik dat wel aan bij de behandelaar. 

Behalve intern contact met behandelaren heb ik ook contact met de gemeente, bijvoorbeeld om een uitkering of een scootmobiel aan te vragen voor een cliënt.

Andere externe partijen waarmee wij te maken hebben zijn bijvoorbeeld apotheken en huisartsen. Soms ga ik mee met een cliënt naar een huisarts of heb ik nog een vraag naar aanleiding van een bezoek aan de huisarts.

Afwisseling in persoonlijke begeleiding en werken op de groep zorgen voor werkplezier.”

 Elke begeleider is gekoppeld aan een of meerdere cliënten waarvoor je dan ook het dossier beheert. Ik heb drie cliënten waarvoor ik dat doe. Samen met hen maak ik een signaleringsplan. Hierin staan doelen verwerkt die met regelmaat geëvalueerd worden. Ik ben het aanspreekpunt voor het netwerk van die cliënten.

Een cliënt kan verschillende doelen en behoeften hebben. Een van mijn cliënten heeft bijvoorbeeld als doel om op zichzelf te gaan wonen. Met haar werk ik aan zelfstandigheid. Ik leer haar koken, haar kamer onderhouden en basiszaken rondom financiën.  Afhankelijk van het doel van de cliënt ga je bijvoorbeeld ook samen de stad in, kleding kopen of een kop koffie drinken. Zo zijn de werkzaamheden heel divers.

Het werken in onregelmatige diensten hoort bij de functie, ik vind dat wel fijn. Als ik bijvoorbeeld een late dienst heb, kan ik daarvoor nog sporten of andere activiteiten inplannen.

“Die kleine geluksmomentjes zijn heel waardevol.”

Een werkdag is voor mij geslaagd als ik een cliënt iets heb kunnen leren of zie dat een cliënt stabiel is gebleven. Dat is zo fijn! Cliënten hebben vaak te maken met heftige problematiek en dan is vooruitgang niet altijd het belangrijkste. Acceptatie en leren leven met deze problematiek kan ook al een hele grote stap in de goede richting zijn.

Veel voldoening krijg ik ook als een client mij bedankt dat ik geluisterd heb. Niet oordelen of een oplossing aandragen maar alleen luisteren is vaak al helpend. Luisteren kan ervoor zorgen dat een cliënt zich oprecht gehoord voelt.”

Danielle_Giesbertz.webp