Maak kennis MET Anouk Driessen, ervaringsdeskundige

Anouk Driessen kwam op haar 18de  als cliënt voor het eerst in aanraking met de ggz. Nadat zij “hersteld” was verklaard ging ze op zoek naar zingeving voor zichzelf. Zo heeft ze besloten de opleiding tot ervaringsdeskundige te gaan volgen.

 “Achteraf gezien was ik misschien wel hersteld maar zo voelde het nog niet. Daar kwam ik achter toen ik bij Fontys Hogeschool een open avond bezocht, waarin verteld werd over de opleidingsmogelijkheid tot ervaringsdeskundige. Om met de opleiding te kunnen starten wordt geadviseerd eerst drie trainingen te volgen; Herstellen doe je zelf, WRAP (wellness recovery action plan) en WMEE (werken met eigen ervaring). Tijdens het volgen van deze trainingen, die ik grotendeels binnen MET ggz heb gevolgd, kreeg ik een goed idee van wat voor mij “herstel” betekent.

Na het afronden van de trainingen ben ik de opleiding tot ervaringsdeskundige gaan volgen bij Fontys Hogeschool. Ik ging dan 1 dag per week naar school en werkte 2,5 dag.

In het begin was het erg zoeken naar welke rol ik had als ervaringsdeskundige. Ik besprak vooral met de begeleider b en de andere ervaringsdeskundige hoe ik bijvoorbeeld contact kon maken met de bewoners en welke besprekingen voor mij interessant zouden zijn om bij te wonen.

Inmiddels ben ik meer betrokken bij de vakgroep en geef ik themabijeenkomsten binnen het team, sluit ik aan bij wijkteam overleggen, cliëntbesprekingen en intervisies.Mijn ervaring zet ik bewust en bekwaam in ten behoeve van een ander. Dat kan je alleen doen als je voldoende afstand kunt nemen van je eigen verhaal.

Ik maak contact met de cliënten door in eerste instantie vooral goed te luisteren, ook als dat eerst gaat over koetjes en kalfjes. Het belang van ‘gehoord worden’ wordt vaak onderschat terwijl dit juist zo belangrijk is. Uit eigen ervaring weet ik dat de ontwrichting of kwetsbaarheid in het begin de overhand neemt in je leven, waardoor het moeilijk is om daarin hoop of perspectief te voelen. Als iedereen in je omgeving dan ook alleen de nadruk legt op de klacht, waaronder hulpverlening, wordt dat alleen maar lastiger. Als ervaringsdeskundige ondersteun ik cliënten in het vinden van iemands kracht, in plaats van de focus te leggen op de klacht..

Als ervaringsdeskundige ben ik ook betrokken bij verschillende projecten. Een daarvan is Walk into the light. Om op Wereld Suïcide Preventie dag aandacht te vragen voor suïcidepreventie organiseren wij in Roermond en Venlo een Walk into the Light wandeling. Tijdens Walk into the Light wandelen we symbolisch vanuit het donker naar het licht, de zonsopkomst tegemoet.

Een ander project is de leerlingengroep waarin we samen met andere leerlingen oefenen in interactieve werkvormen. Dit wordt aangestuurd door afdeling Innovatie & Ontwikkeling binnen MET ggz.

Ook ga ik samen met een collega-ervaringsdeskundige thema bijeenkomsten geven voor alle teams van MET de wijk over herstel, herstelondersteunende zorg, stigma en ervaringsdeskundigheid. Mooie gesprekken maken mijn dag goed, van mens tot mens. Daar doe ik het voor.

 

Kijken naar de kracht in plaats van de klacht

Bij MET ggz krijg ik ruimte om mezelf te ontwikkelen. De rol als veranderaar die ik heb als ervaringsdeskundige, spreekt mij aan. Het samenwerken met andere disciplines ten behoeve van de client is hetgeen dat mij in dit vak aantrekt. Het niveau van beleid vind ik ook heel interessant. Ik ben nog onderweg in mijn zoektocht waar ik naartoe wil en ben blij dat MET ggz mij hierin de vrijheid geeft.

Ook al voel ik me altijd welkom in een team, toch is het vaak voor collega’s niet duidelijk genoeg wat wij als ervaringsdeskundige kunnen betekenen. Onze professionaliteit wordt onderschat. Ik zou graag onze beroepsgroep goed op de kaart willen zetten.

Een onderliggend doel dat ik altijd meeneem is echt een stem te zijn voor de stemlozen. Omdat ik voor mijn gevoel dat zelf heel erg heb gemist in mijn eigen proces.”

foto_Anouk_Driessen.jpg