EMDR 2.0 in stroomversnelling

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie die wordt ingezet voor het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen. Dit gebeurt door het trauma op te roepen en tegelijk het werkgeheugen flink te belasten. In de oorspronkelijke variant volgt de cliënt bewegende lichtjes op een lichtbalk of de heen en weer bewegende vingers van de therapeut. Sinds kort zet MET ggz ook EMDR 2.0 in, waarin de nieuwste inzichten en methodes zijn verwerkt. En met succes!

Werkgeheugen belasten

Laura Voets is basispsycholoog bij MET ggz in de regio Zuid. Zij vertelt: “De kracht van EMDR zit in de sterke belasting van het werkgeheugen. Daardoor wordt het steeds moeilijker om het traumatische beeld vast te houden en wordt de nare lading rondom dat beeld minder. Het is een intense, maar heel effectieve behandeling, die in allerlei situaties – van licht traumatische ervaringen tot PTSS – toe te passen is.”

Innovatief en coronaproof

“Normaal gesproken vraagt EMDR een hele actieve rol van mij als therapeut, omdat ik met de cliënt in gesprek ben én met mijn vingers heen en weer beweeg op 30 centimeter van de cliënt”, vervolgt Laura. “Dat kan op dit moment niet. Gelukkig biedt de ontwikkeling van EMDR 2.0 uitkomst. Daarin zijn nieuwe manieren opgenomen om het werkgeheugen te belasten. Manieren die meer activiteit van de cliënt zelf vragen, bijvoorbeeld door met gekruiste armen op de schouders slaan en tegelijkertijd hardop tellen. Het voordeel daarvan is dat dit coronaproof kan en zelfs via beeldbellen. Mijn eerste ervaringen zijn goed, ik merk als behandelaar geen groot verschil tussen online en face-to-face. Het enige minpunt is dat ik niet het hele lijf van de cliënt kan zien en observeren.”

“Ik vind het heel intensief, daarna ben ik mentaal echt uitgeput. Maar het werkt wel.”

Onwennig, maar goed te doen

Ook cliënte Nelleke is positief: “Ik ben pas begonnen met EMDR, als aanvulling op een andere therapie. De eerste paar sessies heb ik ‘live’ bij Laura gedaan, op de nieuwe 2.0-manier. Ik vind het heel intensief, daarna ben ik mentaal echt uitgeput. Maar het werkt wel. Ik merk dat ik het beeld van mijn trauma wel nog kan ophalen, maar dat het veel minder lading heeft. Onlangs hebben we gekozen voor een online sessie en ook dat ging goed. Het was een beetje onwennig, maar omdat ik wist wat er van me verwacht werd, konden we snel en goed aan de slag. Wat mij betreft is het een goed alternatief voor als het even ‘live’ niet kan.”

 

Datum: Q4 2020.

pexels-artem-podrez-4492135_3.jpg