MET focus – basis ggz

Wist u dat 44% van alle mensen ooit psychische problemen ervaart in het leven? Als het even psychisch niet zo goed gaat, is dat dus heel normaal. Als het niet lukt om op eigen kracht deze problemen op te lossen, is MET ggz er. Wij helpen mensen om te herstellen van hun psychische problemen.

Zorg op maat

MET ggz begeleidt en behandelt mensen met psychische klachten. Wat het beste bij u past, is uiteraard afhankelijk van uw hulpvraag. Uw huisarts verwijst u naar ons door en samen met u bespreken we hoe we u kunnen helpen en ondersteunen. Wij werken met veel huisartsen samen en hebben meerdere vestigingen in Limburg waardoor hulp in de meeste gevallen dichtbij is.

Wij ondersteunen u graag

Met veelvoorkomende psychische problemen zoals depressies, angsten en burn-out kunt u terecht bij de basis ggz. Een psycholoog of gespecialiseerde verpleegkundige pakt samen met u uw psychisch probleem concreet en praktisch aan. Veelal zijn een aantal gesprekken voldoende om u weer op weg te helpen. Denk niet te lang “ik los mijn problemen zelf wel op” of “zo erg is het nou ook weer niet”. Juist als u er op tijd bent, kan een behandelaar u snel weer op weg helpen.

Klachten en behandelvormen

Binnen de basis ggz worden kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen gericht behandeld voor bijvoorbeeld:

 • Depressie; Cognitieve gedragstherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Interpersoonlijke psychotherapie (IPT), Problem Solving Treatment (PST) en eHealth
 • ADHD / ADD; Cognitieve gedragstherapie (CGT).
 • Angst / piekeren; Cognitieve gedragstherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), EMDR, Exposure in vivo, Motiverende gespreksvoering, Applied Relaxation en eHealth.
 • Traumatische ervaring; EMDR, Exposure, en eHealth.
 • Relatieproblemen; Cognitieve gedragstherapie (CGT)
 • Persoonlijkheidsproblemen; Cognitieve gedragstherapie (CGT), vaktherapie en eHealth
 • Milde verslaving; Cognitieve gedragstherapie (CGT).
 • Dwangstoornissen; Cognitieve gedragstherapie (CGT) en eHealth.
 • Onzekerheid / sociale vaardigheden; Motiverende gespreksvoering, vaktherapie, sociale vaardigheidstraining (SOVA)
 • Langdurige psychiatrische klachten; Cognitieve gedragstherapie (CGT)
 • Overspannen, burn-out; Cognitieve gedragstherapie (CGT) en eHealth.
  Let op: werkgerelateerde klachten worden niet vergoed door de zorgverzekering

Therapieën en trainingen

Voor cliënten van MET ggz bieden wij verschillende therapieën en trainingen. Deze vinden zowel individueel als in groepsverband plaats. Denk bijvoorbeeld aan Sociale vaardigheidstraining (SOVA), (Beeldende) vaktherapie, Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en Exposure in vivo.

Onze behandelaren

Misschien heeft u behoefte aan ondersteuning in een andere taal of wilt u liever geholpen worden door een man of vrouw. Mogelijk heeft u gelezen over een bepaald type behandeling en bent u benieuwd of een van onze behandelaren in uw regio deze ondersteuning biedt.

Om u te helpen een beeld te vormen over onze ondersteuning, kunt in ons 'overzicht behandelaren in de basis ggz' raadplegen welke behandelaren bij ons in dienst zijn, over welke kwalificaties zij beschikken, welk type behandelingen zij aanbieden, in welke talen zij ondersteunen en op welke dagen zij werkzaam zijn.

Duur van een behandeling

Een behandeling binnen de basis ggz duurt meestal een paar maanden en hooguit een jaar. Soms is het mogelijk om een gedeelte van de behandeling online te volgen. Download ook de folder over de basis ggz.

Herstelondersteunende zorg

Bij MET focus werken we vanuit de herstelgedachte. De visie hierbij is om het persoonlijk herstel van de cliënt te ondersteunen.

Deze zorg is gebaseerd op de kwaliteitsstandaarden voor de ggz, zoals beschreven op www.ggzstandaarden.nl. Op www.thuisarts.nl vindt u cliëntgerichte informatie over bijvoorbeeld angstklachten, somberheid of omgaan met psychische klachten die is gebaseerd op de relevante standaarden.

Cliëntervaringen

Met behulp van de CQ-index meten we de ervaringen van cliënten in onze basis ggz. Over 2019 beoordeelden cliënten de basis ggz van MET ggz, MET focus, met een mooie 8,2 (lees meer).

Schaalscores (vijfpuntsschaal)

Schaalscores MET focus (basis ggz)
Bejegening 4,7
Bereikbaarheid 4,5
Keuzemogelijkheid en samen beslissen 4,2
Vervulling zorgwensen 4,1
Betrekken naasten 3,5


Verbeterpunten
Een van de aandachtspunten die uit het onderzoek naar voren is gekomen, is het betrekken van naasten bij de behandeling. We schenken in 2020 dan ook bijzondere aandacht aan het verbeteren van de rol van naasten bij een behandeling. Er zijn acties uitgezet die worden toegevoegd aan het verbeterregister en gekoppeld worden aan een verantwoordelijke.

Keurmerk Basis GGZ

MET ggz beschikt over het Keurmerk Basis GGZ. Zorgaanbieders van basis ggz laten met het keurmerk zien dat ze zich extra inspannen voor de juiste zorg op het juiste moment.

Samen werken we aan uw herstel. Zo kort als mogelijk en zo lang als nodig.