6 feb. 2020

Lancering PsyQ online

Online behandeling: sneller starten en bewezen effectief

Op 3 februari 2020 heeft MET ggz PsyQ een online poli gelanceerd: PsyQ online. De online behandeling zorgt ervoor dat de zorgprofessionals op belangrijke of spannende momenten dichterbij de cliënten kunnen zijn. 

Effectieve behandeltechniek

PsyQ online maakt gebruik van een app op een smartphone die contact mogelijk maakt tussen cliënt en behandelaar via beeldbellen, chatten en op basis van registraties over de stemming, bewegen en dagboeknotities. Het grote voordeel is dat de cliënt behandeling krijgt op het moment dat deze daar behoefte aan heeft. Zo kan de interventie plaatsvinden wanneer deze naar verwachting het meest effectief is.

Onze zorgprofessionals bekijken samen met de cliënt welke hulp het beste aansluit. Feline, psycholoog bij PsyQ online die betrokken was bij een eerste pilot, vertelt: “Ik had met een cliënt, die kampt met een angststoornis, afgesproken dat zij met de bus naar haar werk zou gaan en dat ik stand-by zou staan om haar te steunen als ze in paniek zou raken. Tijdens de busrit stuurde ze een chatbericht dat ze in paniek dreigde te raken. Ik herinnerde haar aan de eerder geformuleerde helpende gedachten en vertelde haar dat ik ervan overtuigd was dat het haar zou lukken. Even later ontving ik een chatberichtje met een spierballen-emoji van een trotse en blije cliënt vanaf haar werk.”

Sneller aan de slag én goede resultaten

Een online behandeling is tevens doeltreffend tegen de lange wachtlijsten; een cliënt start na een telefonisch intakegesprek meteen met de online behandeling. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat cliënten die een online behandeling hebben ontvangen, evengoed verbeteren als cliënten die op een traditionele manier in een spreekkamer zijn behandeld. Doordat behandelcontacten flexibeler ingepland kunnen worden, leidt de behandeling sneller tot het gewenste resultaat. Cliënten, die reeds een online behandeling hebben gehad, beoordelen deze gemiddeld met een rapportcijfer 8,5.

Een cliënt zegt het volgende: “In het begin vond ik het videobellen erg spannend. Ik had het gevoel dat je geen band met je behandelaar op kunt bouwen, maar ik heb het tegendeel ervaren. In de spreekkamer moet je een situatie omschrijven, tijdens videobellen kan ik de situatie laten zien.”

Wie kan hier terecht?

PsyQ online concentreert zich momenteel op specialistische behandeling voor angst- en stemmingsklachten en psychotrauma. In een latere fase wordt ook gekeken naar de mogelijkheden bij andere psychische klachten zoals onverklaarbare lichamelijke klachten, ADHD en autisme.

De online behandeling wordt zowel in Noord-, Midden- als Zuid-Limburg aangeboden. In Zuid-Limburg vormt dit aanbod onderdeel van de samenwerking tussen MET ggz PsyQ en Mondriaan PsyQ.

#