Buurtcirkel Weert
De Buurtcirkel is een landelijk initiatief waarbij een groep mensen die in dezelfde buurt wonen één keer per week samenkomen om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Zij kunnen zelf een hulpvraag hebben en zijn daarnaast ook bereid om iets voor een ander te doen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om praktische hulp, zoals samen boodschappen doen, maar ook om het bieden van een luisterend oor. In 2020 ging de Buurtcirkel in Weert van start. Janneke Nies, buurtcirkelcoach bij MET ggz, vertelt samen met deelnemers Thijs en Anja over de Buurtcirkel in Weert.
Janneke Nies, Buurtcirkelcoach
“We zijn in de coronaperiode begonnen, dus dat was best een lastige start. Inmiddels hebben we een redelijk vaste en hechte groep van 11 deelnemers, gemiddeld komen er 8 á 9 deelnemers per week. Er ontstaat steeds meer vertrouwen en veiligheid. Mensen vertellen steeds persoonlijkere dingen. We lachen vaak samen maar er wordt ook weleens een traan gelaten.
Iedereen kan in principe deelnemen, zowel jongeren als ouderen. Wanneer je interesse hebt om deel te nemen gaan we eerst een kennismakingsgesprek aan. Nieuwe deelnemers kunnen dan vervolgens een aantal keer komen om het eens te proberen en elkaar te leren kennen.
"We maken met z'n allen de Buurtcirkel"
Ik vind het heel leuk om een onderdeel te zijn van het groepsproces. Mijn rol als Buurtcirkelcoach is vooral op de achtergrond, we maken met z’n allen de buurtcirkel. We zorgen samen voor een gezellige sfeer, dat we prettig met elkaar omgaan. Om te horen hoe mensen elkaar helpen is heel bijzonder; de een neemt een boodschap mee, de ander heeft kleding over. Ook is het mooi om te zien dat er verbinding is tussen mensen die op psychisch vlak problemen hebben of gehad hebben en mensen die een ogenschijnlijk normaal leven hebben geleid en die psychische problemen niet kennen. Dat er dan toch verbinding ontstaat. Een oudere dame had last van zenuwpijn in haar heup, door de medicijnen kreeg ze last van depressieve klachten. Toen kwam er in de groep ter sprake dat iemand anders daar al jaren last van heeft en dan ontstaat er begrip over en weer en dat werkt heel destigmatiserend.
Het mooie is als deelnemers elkaar ook buiten de Buurtcirkel opzoeken. Soms pakt een groepje zich samen om bij iemand op de koffie te gaan, samen een terrasje te pakken of te gaan wandelen. Weer anderen treffen elkaar bij de kerk. Een bijzonder voorbeeld van elkaar helpen is het verhaal van Thijs en Anja. Ik vind het mooi dat Thijs binnen Buurtcirkel hulp heeft gevraagd, die hij eerder aan zijn begeleiding zou vragen. Dit is een perfect voorbeeld van als je een goed, steunend, netwerk om je heen hebt dat je minder afhankelijk wordt van begeleiding.”
Thijs, deelnemer Buurtcirkel
“Ik ben sinds 2010 onder begeleiding bij MET ggz wegens een psychose die ik heb meegemaakt. Met behulp van MET ggz ben ik er weer bovenop gekomen en heb ik zelfs een nieuwe baan gevonden waar ik 13 jaar heb gewerkt. Via mijn begeleiding kwam ik bij de Buurtcirkel terecht.
"Je kan mens zijn onder de mensen"
De Buurtcirkel heeft ervoor gezorgd dat ik mens kan zijn onder de mensen, dat vind ik heel belangrijk. Je kan jezelf zijn en dingen delen. Ik leef ernaartoe om ’s maandagavond te komen. Er is hier altijd een fijne en vertrouwde sfeer. Het heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en ik heb mijn grenzen beter leren kennen. Ik heb meer sociale contacten gekregen.
Toen ik op zoek was naar een andere woning heb ik Anja gevraagd om mee te gaan naar een bezichtiging. Het was best spannend maar met steun van o.a. Anja en wat hulp vanuit de begeleiding is het goed gegaan met de verhuizing.
De zorg vanuit MET ggz is inmiddels gestopt. Dit vond ik eerst erg spannend maar nu niet meer. Ik heb mijn leven weer op de rit; op financieel gebied, op sociaal gebied, ik heb een huis en een auto; beter kan niet. Zonder MET ggz en Buurtcirkel had ik dat nooit voor elkaar gekregen. Je moet het zelf doen, maar zij reiken je de hand.”
Anja, deelnemer Buurtcirkel
“Ik hoorde er via-via over en besloot het te proberen, om ’s avonds een paar uurtjes van huis weg te zijn en nieuwe mensen te leren kennen. Inmiddels voelen de andere deelnemers als bekenden en ik voel me altijd prettig in de Buurtcirkel en wissel graag ervaringen uit. Dat we voor elkaar klaar kunnen staan voelt goed. Het is fijn dat ik Thijs heb kunnen helpen. Ik kom nog regelmatig bij hem voor een kopje koffie of we gaan op pad samen.
"De Buurtcirkel heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven"
Voor mij is het belangrijk dat ik bij Buurtcirkel mezelf kan zijn en dat er eerlijkheid en respect is binnen de groep. Het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven en zelfredzaam gemaakt.”
Meer informatie over de Buurtcirkel: https://buurtcirkel.nl/