14 mrt 2022

Mindfulness

(mindfulness based cognitive therapy, MBCT) 

We weten allemaal hoe het is om op de automatische piloot te leven: als we onderweg zijn, een boek lezen of tijdens het huishouden. Let maar eens op hoe vaak we op routine draaien, afgeleid zijn, ineens ‘wakker’ lijken te worden en helemaal niet meer weten wat we onderweg gezien of gelezen hebben . Ons verstand was bezig met iets heel anders: allerlei gedachten over uiteenlopende thema’s, gedachten over situaties die al voorbij zijn of die (mogelijk) nog komen.

Toch kennen we ook ervaringen waarbij we volledig aanwezig zijn in dit moment: een adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of geraakt worden door een andere intense ervaring. Het is even stil in ons hoofd en we hebben één en al aandacht voor dat specifieke moment, die ervaring. Mindfulness betekent opmerkzaamheid, (leren) aandacht te hebben en waarnemen van wat er nú is.

Als je die automatische patronen leert herkennen kun je aandacht leren sturen, je richten op iets anders. Hiervoor gebruiken we de ademhaling, het lichaam of onze zintuigen. De focus verleggen om zo losser te komen van al de spinsels in ons hoofd, zodat ze ons minder stress en spanning bezorgen.

Een mindfulnesstraining van acht sessies kan helpen om deze manier van leven te oefenen.   

Aanmelden
Een verwijzing van de huisarts is nodig als je nog niet in behandeling bent bij MET GGZ; ben je wel in behandeling bij MET GGZ dan kan je hulpverlener je aanmelden bij Jenny Stolte: jstolte@metggz.nl