MET focus

Dit artikel verscheen in de zomereditie van MET, 2018.

MET focus is de nieuwe naam voor de basis ggz, POH-GGZ en preventieactiviteiten van MET ggz. Sinds oktober 2017 werken we onder deze nieuwe merknaam, met als doel het aanbod herkenbaarder neer te zetten.

“Dat is nodig”, vertelt gz-psycholoog Caroline Heinemans. “MET ggz is vooral bekend vanwege de specialistische behandelingen en de begeleiding die we bieden. Veel mensen, ook verwijzers, weten niet dat we ook basis ggz aanbieden. Dat is jammer, want de cliënten die ons wél weten te vinden, zijn tevreden over ons. Het gemiddelde rapportcijfer bij het klanttevredenheidsonderzoek over 2017 was een 8,2! Daar zijn we best trots op.

Breed aanbod in basis ggz

MET focus is actief in Roermond, Echt, Leudal, Venlo, Weert, Maastricht, Vaals en Hoensbroek. Basispsycholoog Nienke Franken: “In deze gemeenten hebben we eigen locaties, waar onze (gz-)psychologen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten behandelingen aanbieden. Binnen de basis ggz kunnen we een groot deel van de psychische klachten behandelen. Daarbij ligt de focus op één klacht. Denk aan depressie, angst, burn-out, laag zelfbeeld, psychosomatische klachten, identiteitsproblemen of trauma’s. Behandelingen zijn onder andere cognitieve gedragstherapie, EMDR en lichttherapie, maar ook (preventieve) groepstrainingen. Ook maken we veelvuldig gebruik van eHealth. Zeker bij klachten als depressie, angsten en burn-out is dit heel effectief, omdat cliënten hierdoor ook thuis actief met hun herstel bezig zijn. Alle behandelingen bieden we aan volgens het credo ‘zo licht en kort als het kan, zo zwaar als het moet’.” 

Korte lijntjes

Dat klinkt goed, maar tegelijkertijd ook niet heel bijzonder. Wat maakt MET focus nu anders dan andere aanbieders? Caroline vertelt: “Het behandelaanbod is niet alleen heel breed, we kunnen ook nog over de grenzen van de basis ggz heen kijken. Aan de ene kant hebben we bij een aantal huisartsen een praktijkondersteuners ggz (POH-GGZ) in de praktijk. Zij kunnen laagdrempelige en passende ondersteuning dicht bij huis bieden. Daardoor hebben we ook korte lijnen en een goede samenwerking met de huisartsen in de regio. Aan de andere kant zijn de lijntjes met de specialistische ggz heel kort, omdat dit ook onderdeel is van MET ggz. Sterker nog, een aantal psychologen van MET focus werkt daarnaast in de specialistische ggz. Daardoor kunnen zij goed inschatten wanneer specialistische zorg nodig is. We werken bovendien veel samen met andere partijen. In Medisch Centrum Bredeweg werken we bijvoorbeeld samen met logopedie, fysio- en/of ergotherapie in combinatie met behandeling voor chronische lichamelijke klachten. Zo kunnen we de juiste hulp op de juiste plaats en door de juiste hulpverlener bieden.” Nienke vult aan: “Nog twee eenvoudige argumenten: bij MET focus zijn er geen wachttijden, de cliënt kan dus direct starten, én op onze locatie in Roermond kunnen cliënten ook in de avonduren terecht.”

Aandacht voor ontwikkeling

Ook voor het team van MET focus heeft de nieuwe naam voordelen, legt Nienke uit: “Vroeger viel de basis ggz onder het groter geheel van MET ggz en was er weinig samenhang. Nu zijn we één afdeling MET focus. Dat zorgt ervoor dat er meer en beter onderling wordt samengewerkt. Ook werken we samen aan de ontwikkeling van MET focus. Denk aan gezamenlijke scholing, supervisie en intervisie. De POH’ers van MET ggz betrekken we daar eveneens bij, zodat de onderlinge samenwerking goed blijft. Daardoor kunnen we de basis ggz nu veel sterker neerzetten en krijgt het de aandacht binnen MET ggz die het verdient.”

Portretfoto van Caroline Heinemans en Nienke Franken in een kantoor. Caroline zit op het bureau, Nienke zit aan het bureau. Beiden kijken lachend in de camera.

Caroline Heinemans en Nienke Franken

Zorg kan altijd beter. Daarom werken we aan projecten die dat mogelijk maken.