Investeren in samenwerking
Ook in 2023 hebben wij met veel partijen samengewerkt om goede (keten)zorg te bieden voor mensen met psychische klachten en om participatie mogelijk te maken. Wij danken onze partners voor het vertrouwen en de samenwerking.
Suïcidepreventie
MET ggz is samen met GGD Noord- en Midden-Limburg projectleider van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg. Doel is om het aantal zelfdodingen in Midden-Limburg terug te brengen. In 2023 heeft het Actienetwerk volop geïnvesteerd in het doorbreken van het taboe om zelfdoding bespreekbaar te maken, in het trainen van gatekeepers (mensen rondom risicogroepen), het actief benaderen van risicogroepen en het bevorderen van samenwerking in de keten. In 2023 is door de betrokken gemeenten besloten om de activiteiten van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg na de projectfase, in 2024 voort te zetten, in ieder geval voor de komende 3 jaar.
Geslaagde Man in Mind Meetup tijdens Wereld Suïcide Preventie Week
Mannen zijn de belangrijkste risicogroep als het gaat om zelfdoding. Daarom heeft het Actienetwerk Zelfmoordpreventie Midden-Limburg samen met 113 Zelfmoordpreventie tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week een Man in Mind Meetup Limburg (MiMM) georganiseerd. De verhalen van drie Limburgse mannen stonden centraal. Zij hebben ervaring met donkere periodes en hebben een manier gevonden om ermee om te gaan. Eén van deze mannen was onze collega Danny Thomassen, ervaringswerker bij MET de wijk en ambassadeur van het Actienetwerk Zelfmoordpreventie. We kijken terug op een zeer geslaagde avond.
Spil in de Wijk
Wij vinden het belangrijk dat mensen met psychische klachten zoveel mogelijk meedoen in hun eigen buurt of wijk. Daarom is MET ggz partner van Spil in de Wijk, de Limburgse community van mensen die midden in de wijk staan en hun veranderkracht op verschillende manieren willen bundelen. In juni 2023 vond er een jubileumbijeenkomst van Spil in de Wijk plaats met als thema: 'Samen in de wijk: domein overstijgend samenwerken'
Onze bestuurder Anja Pijls nam deel aan de bestuurstafel om over het thema met andere bestuurders te praten. Medewerkers van MET de wijk deelden hun ervaringen over het project 'duurzame uitstroom van cliënten Beschermd Wonen'. We kijken terug op inspirerende presentaties en ontmoetingen.
Beschermd Wonen
Sinds januari 2022 is MET ggz onderdeel en penvoerder van het samenwerkingsverband Beschermd Wonen in de regio Noord- en Midden-Limburg. Eén van de partners in het samenwerkingsverband, Incluzio Uitvoering Zuid Beschermd Wonen, heeft in 2023 besloten om Beschermd Wonen niet langer aan te bieden. Incluzio is daarom in overleg met de partners en met goedkeuring van de gemeenten, uit het samenwerkingsverband getreden. De cliënten zijn in goed onderling overleg aan MET ggz en de andere samenwerkingspartners overgedragen.
Positieve gezondheid
Samen met de aanbieders van Beschermd Wonen en de 14 gemeenten in Midden-Limburg hebben we in 2023 een interactieve bijeenkomst georganiseerd voor 100 (zorg)professionals over het onderwerp Positieve Gezondheid. Tijdens deze bijeenkomst hebben we samen verkend hoe Positieve Gezondheid kan bijdragen aan het welzijn van zowel cliënten als hulpverleners. Daarnaast hebben we praktijkvoorbeelden gedeeld en inspiratie opgedaan om positieve verandering te realiseren in de ggz.
Start Safehouse in Venlo
In januari 2023 hebben we in samenwerking met de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg in Venlo een Safehouse geopend. Een Safehouse is een voorziening voor mensen die na een detox in een veilige omgeving werken aan het verdere herstel van hun verslaving. Zij hebben een beschermd wonen indicatie en stromen binnen twee jaar uit. Samen met gemeenten en onze partners hebben we hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Begin 2024 hebben we het 1-jarig bestaan van het Safehouse gevierd met goede resultaten. Er is veel vraag naar deze vorm van Beschermd Wonen.
Bezoek wethouders en ambtenaren aan Beschermd Wonen
In 2023 brachten wethouders Geert Frische, gemeente Echt-Susteren, en Jacques Smeets, gemeente Venlo, en hun ambtenaren een bezoek aan een aantal Beschermd Wonen locaties van onze samenwerkingscombinatie met Moveoo, Incluzio (inmiddels uitgestapt) en Leger des Heils. Naast het ontmoeten van de cliënten en hun begeleiders in de woonlocaties was er ook overleg over bestuurlijke thema’s. Afgesproken is dat er zeker een vervolg gaat komen om een verdiepingsslag te maken met het oog op de gezamenlijke maatschappelijke uitdagingen.
Mentale Gezondheidsnetwerken
In Zuid-Limburg is MET ggz partner in de regionale Taskforce ‘Alle partijen aan zet’. Doel van deze taskforce is om de wachttijden in de ggz in Zuid-Limburg terug te dringen. Hier hebben we samen met de aangesloten partners in 2023 een instroommodel Mentale gezondheidsnetwerken gemaakt dat we sinds dit jaar aan het implementeren zijn met ggz partners, huisartsen en het sociaal domein.
We streven ernaar dat dit instroommodel in hoofdlijnen ook ingezet gaat worden in Noord- en Midden-Limburg zodat we in Limburg kunnen komen tot eenzelfde werkwijze met ruimte voor de couleur locale. MET ggz is de kartrekker in Midden-Limburg. We trekken samen op met Vincent van Gogh als kartrekker in Noord-Limburg. Onlangs heeft er in Noord- en Midden-Limburg een dialoogsessie plaatsgevonden met partners uit de ggz, het sociaal domein, huisartsenkoepel, gemeenten, ervaringsdeskundigen en burgerinitiatieven. Doel was om nadere samenwerking te verkennen rondom de Mentale Gezondheidsnetwerken in deze regio.
Opleiding tot ervaringsdeskundige
In 2023 is de tweede lichting studenten van start gegaan met de opleiding tot Ervaringsdeskundige in Limburg. In 2022 is deze opleiding geïnitieerd door een samenwerkingsverband van organisaties waaronder MET ggz omdat er binnen de zorg steeds meer vraag is naar gekwalificeerde ervaringsdeskundigen. In 2023 mochten we ook vijf nieuwe zorgaanbieders verwelkomen binnen het samenwerkingsverband dat nu bestaat uit Gilde Opleidingen, UWV, gemeenten Midden-Limburg, gemeenten Noord-Limburg, Mutsaersstichting, Moveoo, Leger des Heils, Confidence Twende, Care+, Incluzio Sociale Basis, Kr8tig, Pactum jeugd- en opvoedhulp, Kl-iK, Hilzijn Zorggroep, Kinder- en Jeugdpraktijk de Roos en MET ggz.
IPS: begeleiding naar werk
Sinds medio 2023 voeren wij samen met Vincent van Gogh IPS-trajecten uit in Midden-Limburg. Dit doen we in nauwe samenwerking met gemeenten, UWV en werkgevers. IPS is een methode om mensen met een ernstige psychische aandoening te helpen bij het krijgen en houden van betaald werk. IPS werkt voor hen beter dan andere re-integratiemethoden. Inmiddels zitten er al tientallen cliënten in een IPS-traject en zijn er ook al een aantal cliënten aan het werk. In 2023 mochten een aantal collega’s van MET ggz, Vincent van Gogh en Mondriaan het certificaat in ontvangst nemen voor het goed afronden van de training tot IPS trajectbegeleider.
Herstelacademie Venlo
Afgelopen jaar organiseerde de Herstelacademie Venlo een Open Dag voor inwoners van Venlo en andere geïnteresseerden. We kijken terug op een succesvol en druk bezocht programma. Tientallen mensen kwamen een kijkje nemen in het Inclusiehuis in Venlo waar de Herstelacademie is gevestigd. De aangeboden workshops waren allemaal volgeboekt. Er waren positieve reacties over de inzet van ervaringsdeskundigheid, het aanbod en de werkwijze binnen de Herstelacademie.
De Herstelacademie in Venlo is een laagdrempelige plek voor mensen die willen werken aan hun herstel. Een indicatie, zoals in de ggz gebruikelijk, is niet nodig. Dat is de kracht van de Herstelacademie naast de ervaringsdeskundigheid die vanuit MET ggz wordt ingezet om het herstel van inwoners van Venlo te ondersteunen. De Herstelacademie is een samenwerking van Incluzio, MOVEOO en MET ggz. Sinds 2023 beschikt de Herstelacademie over een eigen website: www.herstelacademievenlo.nl