Wij vinden het belangrijk om ons te ontwikkelen tot een lerende organisatie waarin ontwikkelen en innoveren een permanente plek hebben. Ook in 2023 hebben we verdere stappen hierin gezet.
In 2023 is MET wetenschap volop bezig geweest met wetenschappelijk onderzoek.
In 2023 publiceerde MC Psychiatry een artikel van onze medewerker Thijs Beckers over de ontwikkeling van een korte vragenlijst om de intensiteit van zorg te meten. Dit is in het verleden verrassend complex gebleken, waardoor er nog geen praktisch bruikbaar instrument was. Thijs gebruikt dit instrument nu zelf in vervolgonderzoek, maar we hopen dat ook andere wetenschappers met dit instrument geholpen zijn.
Ook in 2023 was er binnen MET ggz veel aandacht voor de digitalisering van zorg en eHealth. Dit vinden wij noodzakelijk om de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.
Wij werken met het eHealth platform Minddistrict ter ondersteuning van onze behandeling en begeleiding. Daarnaast zijn we binnen MET behandeling gaan werken met diverse apps: Superbrains voor ADHD, NiceDay voor CGT angst, psychotrauma en stemming, ACTguide voor ACT groepstherapie en VR-exposure therapie voor angststoornissen.
Bij MET de wijk zijn wij in 2023 onder andere gestart met een tool waarmee cliënten zelfstandig ademhalingsoefeningen kunnen uitvoeren. Verder zijn er in 2023 stappen gezet in de implementatie van het cliëntportaal en hebben wij aandacht gehad voor de (her)inrichting van onze digitale infrastructuur.
Binnen ons team ADHD werken we sinds vorig jaar met de app Superbrains.
Superbrains is een E-health platform speciaal voor mensen met ADHD, waarmee behandelingen efficiënter verlopen. Inmiddels zetten we Superbrains ook in tijdens de wachttijd tot intake. Mensen krijgen direct na aanmelding een uitnodiging om met Superbrains te starten. Zij kunnen gebruik maken van zelfhulpmodules, psycho-educatie en een ondersteunende community, waardoor er gewerkt kan worden aan stabilisatie en het voorkomen van verdere achteruitgang. Ook contact met ervaringsdeskundigen is mogelijk.
Binnen MET de wijk zijn we gestart met de testen van de inzet van robotica. Zo wordt binnen enkele teams al proefgedraaid met een robot kat of hond die kan zorgen voor ontspanning, meer kwaliteit van leven en afleiding.
Naast de elektronische huisdieren gaan we ook andere vormen van robotica testen. Zo gaan we onder andere aan de slag met Femly! voor begeleiding op afstand en MijnEigenPlan voor het verhogen van het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van de cliënt.
Ook wordt er door twee collega's van MET de wijk onderzoek gedaan naar ervaringen met en acceptatie van robotica. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van deze innovatieve ontwikkelingen.
In januari 2023 hebben we afscheid genomen van de naam PsyQ en de samenwerking binnen PsyQ NL. Hiermee is een stuk kennisdeling binnen MET behandeling komen te vervallen. Omdat we de borging van kennis en kennisontwikkeling binnen onze organisatie belangrijk vinden, is in 2023 geïnventariseerd bij welke alternatieve kennisinstellingen/platformen wij ons willen aansluiten om dit hiaat op te vullen. De keuze is daarbij gevallen op Psyflix. Psyflix is een bij- en nascholingsplatform dat een breed aanbod biedt van video’s over verschillende onderwerpen binnen psychotherapie en diagnostiek. Daarnaast worden er wekelijks live webinars en masterclasses, rollenspellen en sessies met echte cliënten beschikbaar gesteld en kunnen zorgprofessionals e-learnings volgen waarmee ze accreditatiepunten kunnen verdienen. Met ingang van 2024 zijn wij aangesloten bij Psyflix.
In 2023 hebben wij verder geïnvesteerd in de inzet van ervaringsdeskundigen binnen MET ggz. We hebben onze visie op de inzet van ervaringsdeskundigen herijkt. Daarnaast is een stafmedewerker ervaringsdeskundigheid aangetrokken en is er een wervingscampagne opgezet om de formatie van ervaringsdeskundigen binnen MET ggz uit te breiden. Ook is geïnvesteerd in het zelf opleiden van ervaringsdeskundigen, onder andere door middel van de samenwerking met onderwijsinstelling Gilde Opleidingen en het ontwikkelen en implementeren van opleidingsbeleid.
Eric Seuren, werkzaam bij Herstelacademie Venlo, vertelt over zijn werk als ervaringsdeskundige.
‘Mijn motivatie om ervaringsdeskundige te worden was dat ik graag mijn eigen negatieve ervaringen wilde omzetten naar iets positiefs. Daarnaast ben ik graag met mensen bezig en wil ik iemand de ruimte geven om zichzelf te helpen, inzichten geven en eigen handvaten geven om mee aan de slag te gaan.
In mijn werk als ervaringsdeskundige ondersteun ik mensen die door MET ggz worden begeleid. Dat kan zowel in een traject van een persoonlijk begeleider zijn alsook individueel. Ik spreek mensen individueel en geef groepstrainingen.’
Forensische zorg is voor mensen met een forensische achtergrond die hun leven weer opnieuw moeten opbouwen. Het is belangrijk dat zij weer een rol gaan spelen in de samenleving. In 2023 zijn wij gegund voor de aanbesteding forensische zorg. Hierdoor kunnen wij tot onze grote vreugde onze forensische hulpverlening blijven voortzetten.
In 2023 hebben we hard gewerkt aan het toekomstbestendig maken van onze behandeling aan kinderen en jongeren. Al geruime tijd hebben we een tekort aan kind- en jeugdpsychiaters. Dit is een groot risico voor het behoud van de kwaliteit van onze behandeling aan deze doelgroep. Daarnaast is de jeugd ggz al jaren verliesgevend, met veel administratieve lasten en geen passende tarieven. In 2023 hebben we op grond van deze redenen moeten besluiten om het behandelaanbod voor Kind & Jeugd in te krimpen. Concreet betekent dit dat we ons behandelaanbod voor kinderen en jongeren in Venlo hebben beëindigd. Door het vertrek van het team Kind & Jeugd in Venlo hebben we ook de andere behandelvormen in Venlo moeten afbouwen omdat die te klein waren geworden om hier zelfstandig te blijven opereren. Inmiddels zijn alle betrokkenen geïnformeerd en zijn cliënten warm overgedragen, zowel intern als extern.
We blijven in de regio Venlo onze begeleiding en Beschermd Wonen voortzetten.