Ondersteuning nodig?

Psychische klachten komen vaker voor dan je zou denken. Ook bij jongeren. De kans is dus groot dat jijzelf of iemand die je kent ermee te maken krijgt. Dan is het goed om te weten dat MET ggz kan helpen. Hieronder lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Stap 1: naar de huisarts of gemeente

Heb je last van psychische klachten? Praat er dan over met je huisarts, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of het sociaal wijkteam van de gemeente. Zij kijken samen met je of je hulp nodig hebt. Ook kunnen zij je verwijzen naar MET ggz. Hoe dat precies werkt, lees je bij Praktische informatie.

Stap 2: in zorg bij MET ggz

Als je wordt aangemeld bij MET ggz, krijg je eerst intake- of kennismakingsgesprek. Je ouders/verzorgers zijn daarbij aanwezig als je jonger bent dan 16 jaar. Ben je ouder dan 16 jaar, dan kun je ook alleen komen. Tijdens de intake bespreken we wat er aan de hand is. Soms is onderzoek nodig om erachter te komen waar jouw klachten vandaan komen. Daarna bepalen we samen hoe we jou het beste kunnen helpen:

We spreken met je af wat jij wil bereiken met de begeleiding of behandeling. Deze afspraken en doelen zetten we in een begeleidings- of behandelplan.

Stap 3: aan de slag

Na de intake gaan we samen werken aan de doelen uit het begeleidings- of behandelplan. Regelmatig kijken we hoe het met jou en de doelen gaat (dit noemen we evaluatie). Soms is het nodig het begeleidings- of behandelplan aan te passen. Bijvoorbeeld omdat je meer of juist minder hulp nodig hebt. Ook dat doen we in goed overleg. Zo zorgen we er samen voor dat je steeds de ondersteuning krijgt die je op dat moment nodig hebt.

Goed om te weten

Bij MET ggz proberen we je zo goed mogelijk te helpen. We kunnen je psychische klachten niet altijd oplossen. Maar we kunnen je vaak wel leren om ermee om te gaan. Dat lukt alleen als je de begeleiding of behandeling krijgt die bij je past. Daarom vinden we het belangrijk dat je zelf meedenkt en meebeslist. Eigenlijk werken we dus samen aan het halen van jouw doelen. Merk je dat onze zorg niet brengt wat je ervan verwacht? Praat er dan over met je hulpverlener. We zoeken samen naar een oplossing.