Complete geestelijke gezondheidszorg van jong tot oud in Noord- en Midden-Limburg

Ondersteuning nabestaanden zelfdoding

Zelfdoding in de directe omgeving is een ingrijpende en schokkende gebeurtenis. Het overkomt jaarlijks duizenden mensen. Familie, vrienden, collega’s en andere betrokkenen blijven in verwarring en vol ongeloof achter.
Zelfdoding kan onverwacht zijn, maar ook (enigszins) voorzien, bijvoorbeeld wanneer iemand eerder een poging deed of al lang depressief was.
Voor nabestaanden is het verwerken van een dergelijk verlies een moeizaam proces.

Bij een zelfdoding heeft de overlede­ne zelf voor niet verder willen leven "gekozen". De zelfdoding is een opzettelijke daad, wat ook de reden is geweest. Dit gegeven kan grote gevolgen hebben voor familie en vrienden. Zij blijven zitten met vele vragen, waarvan de belangrijkste wel is waarom de overledene de dood verkoos boven een leven met de achterblijvers. Hierdoor wordt het verwerken van het verlies voor hen nog moeilijker. Praten erover kan ook moeilijk zijn, bijvoorbeeld door schaamtegevoelens of onbegrip.

Hoe kan MET ggz u helpen?

Nabestaanden na zelfdoding kunnen een afspraak maken met de aandachtsfunctionaris nabestaanden suïcide. In 1 à 2 gesprekken kan samen gekeken worden welke vragen er zijn en hoe men hiermee kan omgaan. Ook wordt besproken of er voldoende ondersteuning is en of verdere hulp gewenst is. Voor deze (preventieve) gesprekken heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig en u wordt ook niet ingeschreven als cliënt. Voor deze gesprekken worden geen kosten in rekening gebracht.

Ook organisaties en personen die meer informatie willen over aandachtspunten en hulpmogelijkheden bij de opvang van nabestaanden van zelfdoding kunnen contact opnemen met de aandachtsfunctionaris.

U kunt de aandachtsfunctionaris nabestaanden suïcide bereiken via het secretariaat MET ggz, telefoon 0475 - 38 7474

Preventiewerkers

Wilt u meer weten over het voorkomen van psychische problemen? Neem dan contact op met een van onze preventiewerkers.