Complete geestelijke gezondheidszorg van jong tot oud in Noord- en Midden-Limburg
16 nov. 2015

Ervaringsverhaal: Mijn dag op 't Haldert

Op ´t Haldert

„Het begint ´s ochtends al bij het opstaan, ik word me er van bewust, dat ik moet gaan werken. Al is het geen moeten maar naar ´kunnen´ maatstaven, de gezonde krachten in me los proberen te maken om leuke activiteiten als opdracht te krijgen.

Zo nu en dan de zwaardere klussen, afgewisseld met bladeren vegen en wegbrengen, waarbij bij beide door de fysieke inspanning warmte vrij komt en ik dus weet dat ik iets goeds doe.

Ook pauzes en rustmomenten zijn opgenomen in de soms lossere dan wel door de toename van meer arbeid hectischere planning, geen enkele keer zonder rust.

De werksfeer is meer dan goed te noemen, collegae en de leiding doen er zonder bij stil te staan iets gezelligs creëren wat leidt tot een goede productiviteit zonder dat er een druk wolk boven het hoofd hangt.

Waar mensen zijn, zijn er altijd wensen, ik heb het idee dat deze als onzichtbare en toch merkbaar aanwezig zijnde positiviteit goed op ieder wordt beneveld.

Soms weerklinkt de kettingzaag op het terrein, dan is het de bosmaaier, of de heggenschaar en ook de tractor met grasmaaier of cultivator zijn handige apparaten om het terrein van de boerderij in ere te houden.

Dan zijn we met tien man aanwezig, waardoor er heel veel gedaan kan worden, de saamhorigheid is dan merkbaar door samen iets te bewerkstelligen en tot een goed eind te brengen.

De keer erop kan het ook zo zijn dat ik maar met twee of drie collega´s ben, de vreugde is dan niet minder groot, een klein groepje is soms rustiger waarbij de sfeer misschien minder complex is maar wel meer overzicht is.

De boerderij, samen met ´geestelijk´ leider Met GGZ zorgen samen voor een pakket voor goede werkondersteuning dat zijn voetsporen in de toekomst kan bepalen voor de deelnemers, voor ieder zijn of haar eigen mogelijkheden.

Het mooie is dat er mensen zijn die al jaren wekelijks bezoek afleggen, anderzijds maken mensen er de overbrugging, naar ander betaald of vrijwilligerswerk.

Het is leuk om te zien dat iedereen soms zijn vaste klussen heeft, de één is meer een schilder, de ander elektricien, Thei de zorgboer en bloemist, wordt ook ondersteunt door deelnemers die ook hetzelfde werk deden in het reguliere bedrijf.

Zo wordt er ook door deelnemers kennis gemaakt met het omgaan met bijvoorbeeld een kettingzaag of bosmaaier, de begeleider Tim is dan af en toe het doorgeefluik van kennis en omgang met machines en materialen.

In de binderij maken mijn collega’s veel schoon, bloemenstukken, vaasjes, bloemen. Via de winkeldeur komen de veiling verse bloemen binnen, hun eindstation is via de deur van de binderij per kruiwagen naar de composthoop.

Deze hoop is door de tijd heen aardig tegen de wolken aan komen te zitten, heel wat kruiwagens gingen omhoog, om boven geleegd te worden. Ik vraag me er telkens bij af wat er mee gaat gebeuren, ik denk een heel rijkelijk gevulde composthoop, al heeft het zijn tijd geduurd.

Daar ik begon over krachten bundelen en energie vrijkomen, in die composthoop komt op een dag zoveel energie vrij als wij allemaal erin hebben gestoken. Denk aan de begeleiding, deelnemers en de mensen van de boerderij.“

Tom Hermanns