Complete geestelijke gezondheidszorg van jong tot oud in Noord- en Midden-Limburg

Taakconcentratietraining

Taakconcentratietraining is een vorm van gedragstherapie, speciaal bedoeld voor volwassenen en kinderen met een sociale fobie of andere angststoornis.
 
Deze mensen zijn voortdurend met hun aandacht naar binnen gericht. Deze naar binnen gerichte aandacht wordt ook wel verhoogd zelfbewustzijn genoemd. Als een persoon zo intensief bezig is met zijn lichaam, hoe het lichaam in bepaalde situaties reageert, raakt het steeds meer gespannen. Spanning zorgt voor allerlei lichamelijke verschijnselen zoals een snellere hartslag, een ontregelde ademhaling of duizeligheid. Waar iemand bang voor is, kan juist versterkt worden door de aandacht erop te richten en er in gedachten steeds mee bezig te zijn. 
 
Bij mensen die een uitgesproken lichamelijke reactie hebben op angstige sociale situaties, zoals blozen, trillen of transpireren, zet MET ggz taakconcentratietraining in. In deze training leert de persoon om zijn aandacht naar buiten te richten: op de taak waarmee hij bezig is. Op die manier wordt de aandacht weggehaald van de gedachte 'doe ik het wel goed?' en van zijn lichamelijke reacties ('ik bloos toch niet?'). 
 

Samen met uw behandelaar werkt u aan een oplossing voor uw probleem.