Complete geestelijke gezondheidszorg van jong tot oud in Noord- en Midden-Limburg

Lichttherapie

Lichttherapie is een behandeling waarbij cliënten worden blootgesteld aan intensief licht. De hersenen gebruiken licht om het dag- en nachtritme beter te regelen.

In de donkere seizoenen kan een gebrek aan daglicht leiden tot depressieve klachten bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Lichttherapie is bewezen effectief bij de meeste mensen met winterdepressies. Het werkt niet verslavend en is zeer veilig. Lichttherapie kan ook worden ingezet bij slaapklachten en het bestrijden van een jetlag.

Winterdepressie

Lichttherapie is met name geschikt voor mensen die in het najaar en de winter last hebben van onder meer sombere gevoelens en vermoeidheid. Als deze klachten ieder jaar op een bepaald moment de kop opsteken en in het voorjaar weer volledig verdwijnen, kan het een winterdepressie zijn. Dan kan lichttherapie helpen. Voor de behandeling kijkt u naar een lichtbak met helder wit licht (10 000 lux). Dit is vergelijkbaar met het daglicht kort na zonsopgang.

#

Duur van de behandeling

Tijdens de behandeling die meestal 5 tot 10 dagen duurt, zit u maximaal 2 uur achter een lichttherapieapparaat. Tijdens de behandeling kan gewoon gelezen, tv gekeken of aan de computer gewerkt worden, zolang het licht de ogen maar bereikt.

Samen met uw behandelaar werkt u aan een oplossing voor uw probleem.