Complete geestelijke gezondheidszorg van jong tot oud in Noord- en Midden-Limburg

Groepstherapie

Groepstherapie is een vorm van behandeling die plaatsvindt in groepsverband. In de groep wordt net als bij individuele therapieën aandacht besteed aan psychische problemen, en komen ook dezelfde oefeningen aan bod. Het grote verschil is dat tijdens groepstherapie, door het contact en interactie met anderen, er situaties kunnen ontstaan die lijken op situaties uit het dagelijkse leven.

De aanwezigheid van medecliënten zorgt ervoor dat emoties gedeeld kunnen worden. Deelnemers kunnen een voorbeeld zijn voor anderen, elkaar tot steun zijn. De interactie kan ook tot confrontaties en frustraties leiden, wat de therapie vaak ten goede komt. Vaak ontstaat door de gezamenlijke ervaring een hechte groep.

#

De psychotherapeut die de groep leidt zal zorgen dat iedereen aan bod komt, en conflictgevende situaties verhelderen. Deelnemers van groepstherapie krijgen gaandeweg vaardigheden geleerd waarmee ze inadequate patronen kunnen veranderen.

Groepsbehandeling wordt in diverse vormen en voor diverse soorten traumatische ervaringen aangeboden en vormt een goede aanvulling op de individuele gesprekken. U leert van ervaringen en suggesties van anderen en kunt deze vervolgens in uw eigen leven toepassen. Ook zult u zien dat u niet de enige bent met problemen en u zult zich hierdoor gesterkt voelen.

Samen met uw behandelaar werkt u aan een oplossing voor uw probleem.